Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Εκοιμήθη ο «γέροντας του facebook»!

Ο π. Γαβριήλ Βούσκοβιτς απότ η Σερβία άσκησε -και μέσω του διαδικτύου- ένα σπουδαίο ποιμαντικό έργο, δίνοντας συμβουλές σε χιλιάδες νέους΄.
Στην εποχή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια πολλοί είναι οι κληρικοί οι οποίοι τα έχουν εντάξει στο ποιμαντικό έργο
της Εκκλησίας είτε μέσω των προσωπικών ιστοσελίδων τους είτε μέσω των συλλογικών προσπαθειών των ενοριών. 

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερων πνευματικών προσωπικοτήτων της εποχής μας, που κατάφεραν να μεταφέρουν το σύνολο των πνευματικών δραστηριοτήτων τους και στο διαδίκτυο, και η προσπάθεια αυτή απέφερε σημαντικούς καρπούς. Μία από αυτές τις προσωπικότητες ήταν και ο Σέρβος γέροντας Γαβριήλ Βούσκοβιτς, ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός και στη χώρα του ως «γέροντας του facebook». Ο γέροντας Γαβριήλ, ο οποίος εκοιμήθη πριν από λίγες εβδομάδες, άφησε πίσω του σπουδαίο ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο.

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

O κατά κόσμον Μπόρα Βούσκοβιτς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Ντούμποκα, κοντά στο Κούτσεβο της Σερβίας. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ιερά Μονή Ρακόβιτσα και ύστερα από τρία χρόνια εκάρη μοναχός. Προτού καταλήξει στη Λεπάβινα, ασκήθηκε σε διάφορα μοναστήρια, κυρίως του Μαυροβουνίου, ενώ για 13 ολόκληρα χρόνια έζησε και στο Αγιον Ορος, στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

Ο μακαριστός ήταν ευρύτατα γνωστός για τη βαθιά πνευματικότητά του αλλά και την ιεραποστολική δράση του, την οποία, εκτός των άλλων, ασκούσε και στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το facebook. Το γεγονός αυτό τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό στους νεότερους, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι νέες τεχνολογίες από μόνες τους δεν είναι ούτε ωφέλιμες ούτε βλαβερές, αλλά αυτό εξαρτάται από τη χρήση η οποία γίνεται από τα μέλη ή τους ιδρυτές των διαδικτυακών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, ο γέροντας Γαβριήλ Βούσκοβιτς, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν παρέλειπε να επικοινωνεί καθημερινά με χιλιάδες νέους, παρέχοντας τις σοφές πνευματικές συμβουλές του. Μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι ο κόπος αυτής της επικοινωνίας ήταν μεγάλος, όμως ο γέροντας αφιέρωνε πολλές ώρες στα πνευματικά παιδιά του. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι επικοινωνούσε με 13.000 άτομα μέσω facebook και με πάνω από 1.000 άτομα μέσω skype.

ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 

Τις εμπειρίες του από αυτό το είδος ποιμαντικής μέριμνας κατέγραψε σε δύο βιβλία με τίτλο «Πνευματικές συνομιλίες». Επίσης, από το μοναστήρι του εξέπεμπε και το διαδικτυακό ραδιόφωνο Blagovesti (σ.σ.: Ευαγγελισμός), με προσευχές και ομιλίες πνευματικού περιεχομένου. Αυτή η ιδιαίτερη προσφορά του γέροντα Γαβριήλ απευθυνόταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάποιοι από όσους επικοινωνούσαν μαζί του ήταν άνθρωποι που πίστευαν σε διαφορετικά θρησκεύματα ή ομολογίες - τέτοια ήταν η αναγνώριση της προσωπικότητάς του.Πάντως, ο μακαριστός γέροντας είχε εξομολογηθεί ότι άρχισε αυτή την «ψηφιακή ποιμαντική» με πολύ δέος, ενώ διευκρίνιζε ότι είχε λάβει την ευλογία του Επισκόπου του προτού προχωρήσει στο εγχείρημά του. 

Κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ κ. Πορφύριος τόνισε: «Ο μεταστάς είχε το χάρισμα να παρέχει αφειδώς παρηγοριά σε όσους προσέτρεχαν προς εκείνον σε στιγμές θλίψης και δοκιμασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μακαριστός Ηγούμενος υπήρξε αυθεντικός μαθητής του Κυρίου, υπομείνας με παρρησία και αγόγγυστα τον προσωπικό του σταυρό, γι' αυτό και η εκδημία του σε μια τόσο λαμπρή για την Εκκλησία ημέρα υπομιμνήσκει έτι πλέον την ήττα του θανάτου». 

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί που παρευρέθησαν στην εξόδιο ακολουθία του γέροντα Γαβριήλ, για να αποδείξουν με τη σειρά τους ότι το απρόσωπο διαδίκτυο μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές και καρποφόρες πνευματικές σχέσεις, αν εκείνος ο οποίος προσεγγίζει κυρίως τους νεότερους ανθρώπους μπορεί να μιλήσει για τον Χριστό στη δική τους γλώσσα.

Ο ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΙΝΔΟΥΙΣΤΗΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ ΤΟΥ

Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι που επικοινωνούσαν μαζί του ήταν νέοι 25-34 ετών και κατά κύριο λόγο γυναίκες. 
Χαρακτηριστικό του ήταν ότι δεν επέβαλλε τις απόψεις του, αλλά διάβαζε ή άκουγε προσεκτικά όσα είχαν να του πουν και στη συνέχεια τους συμβούλευε, ώστε να πράξουν ελεύθερα ,κατά τη δική τους συνείδηση. Ο ίδιος θυμόταν με χαρά το γράμμα ενός ινδουιστή, ο οποίος του είχε γράψει για να τον ευχαριστήσει, καθώς είχε ακούσει από το ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ μια προσευχή από την οποία δεν κατάλαβε ούτε μία λέξη (διαπιστώθηκε ότι ήταν ο Ακάθιστος Υμνος). Ωστόσο ένιωσε μέσα του μια πνευματική αγαλλίαση, η οποία εξαφάνισε τον εκνευρισμό και το άγχος του. Από τότε έγινε συστηματικός ακροατής του, ενώ η ζωή του άλλαξε.
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου