Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η Τριχερούσα «σκεπάζει» τη Βέροια

Η προστασία της Παναγίας Τριχερούσας απλώνεται πάνω από την Ημαθία. Αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Ορους, τοποθετήθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, στη Βέροια.
Το αντίγραφο, που είναι δωρεά του φίλου της μονής Κωνσταντίνου Σάβε από τη Λευκορωσία, κόμισε στη Βέροια το απόγευμα της Κυριακής ο καθηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, συνοδευόμενος από πατέρες του αγιορείτικου μοναστηριού.

Την ιερή εικόνα υποδέχτηκαν στην πύλη της Μονής Παναγίας Δοβρά ο μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας Παντελεήμων, ο καθηγούμενος του μοναστηριού, αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, η μοναστική αδελφότητα και εκατοντάδες πιστοί. Ακολούθησε λιτανεία και η εικόνα τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, όπου θα παραμείνει για πάντα.

Ο κ. Παντελεήμων ευχαρίστησε τον δωρητή και την αδελφότητα της Μονής Χιλανδαρίου και αναφέρθηκε στην ιστορία της εικόνας. Στη συνέχεια εξήγησε ότι το όνομα Τριχερούσα αποδόθηκε στη συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας όταν με θαυμαστό τρόπο η Θεοτόκος κόλλησε το χέρι του αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού, το οποίο είχε κόψει ένας χαλίφης την εποχή της Εικονομαχίας, επειδή ήταν υπέρμαχος των ιερών εικόνων.

Τότε ο άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, για να ευχαριστήσει την Παναγία, παρήγγειλε να του φτιάξουν ένα ασημένιο ομοίωμα του χεριού, το οποίο εναπόθεσε στην εικόνα. Από τότε η συγκεκριμένη Παναγία πήρε την ονομασία Τριχερούσα και της αποδίδονται αναρίθμητα θαύματα, που καταγράφονται ως τις ημέρες μας.
15.06.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου