Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Αγιογράφοι εννέα (!) ετών έδειξαν το έργο και το ταλέντο τους

Εκθεση πραγματοποίησαν πρόσφατα οι μαθητές της σχολής της Μητρόπολης Καλαβρύτων, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Μαθητές δημοτικού σχολείου είναι οι νέοι αγιογράφοι στη Μητρόπολη
Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Εννιάχρονοι, δεκάχρονοι και εντεκάχρονοι παρουσίασαν τις εκπληκτικές αγιογραφίες τους σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τη δεξιοτεχνική αγιογραφική απόδοση των μικρών μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Εκατοντάδες πιστοί, μικροί και μεγάλοι, επισκέφθηκαν τον εν λόγω χώρο μέχρι την περασμένη Κυριακή, οπότε και ολοκληρώθηκε η έκθεση. 

Στα εγκαίνια (σ.σ.: την προηγούμενη Τετάρτη), παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, ο οποίος θαύμασε τα έργα των παιδιών, ο πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης, υπεύθυνος της σχολής αγιογραφίας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να σημειωθεί φέτος αξιόλογη αύξηση των μικρών σπουδαστών, που αγγίζουν πλέον τους 50!

ΜΕ ΑΦΟΣΙΩΣΗ

Συνεχίζοντας, αφού ανέφερε πως παραρτήματα της σχολής υπάρχουν από φέτος στην Ακολη Αιγίου και στα Καλάβρυτα, ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Αιγιαλείας, που παραχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ισόγειο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να φιλοξενηθεί η έκθεση, όσο και τους γονείς, που εδώ και χρόνια στηρίζουν την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους έμπειρους καθηγητές και συγκεκριμένα στον πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Κίτσο, στον Ευάγγελο Γκίνη και τον Αθανάσιο Παπαγιαννακόπουλο αλλά και στην πρεσβυτέρα Καικιλία Γιαννακοπούλου. Καταλήγοντας, συνεχάρη τους μαθητές για την αφοσίωση, τη μεγάλη προσπάθεια και τον κόπο τους, καθώς, χάρη στην εμπειρία και στις γνώσεις των διδασκόντων, αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο το ταλέντο τους, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο έργα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός από το πρακτικό μέρος, υπάρχει και το θεωρητικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ιωακειμίδης να «εμφυτεύσει» στους σπουδαστές. «Η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια τέχνη, είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι ζωγραφική, είναι η Θεολογία των “αγραμμάτων”, δηλαδή καλύπτει τα θεολογικά “ελλείμματα” των πιστών, αφού τους τα περνά μέσα από την τέχνη της. Δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση, είναι προσδοκία σωτηρίας. Δεν είναι στολίδι, είναι συνάντηση με το θείο. Δεν είναι φωτογραφία αλλά “εις Χριστόν παιδαγωγία”. Δεν είναι αντικείμενο αλλά ιερό σκεύος. Δεν είναι υλική αξία, είναι υπέρβαση. Δεν είναι συλλεκτικό είδος αλλά παρηγοριά και ανάπαυση των ορθόδοξων χριστιανών κοντά στον Τριαδικό Θεό» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Γερβάσιος, απόφοιτος της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. 

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν και στον χώρο της έκθεσης, η οποία περιλάμβανε έργα βυζαντινής αγιογραφίας του τμήματος ενηλίκων (φορητές εικόνες με την τεχνοτροπία της Κρητικής Σχολής και την τεχνική τοιχογραφίας της Μακεδονικής Σχολής πάνω σε μουσαμά) και έργα σχεδίου και ζωγραφικής του παιδικού τμήματος.
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου