Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Η μεγαλύτερη τράπεζα αίματος στον Ι. Ν. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πεύκη

Έχοντας ως σύνθημα «δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου», οι τρεις ιερείς του Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Πεύκη έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα αίματος.
Ογδόντα τριών ετών σήμερα, ο πατήρ Ευστράτιος Φελέκης ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια την ξεχωριστή -για τον χώρο της Εκκλησίας- αυτή διακονία, που έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση έως τώρα 5.000 μονάδων αίματος.
«Η συμμετοχή μου για πέντε χρόνια σε σεμινάριο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ποιμαντική διακονία στα νοσοκομεία, που μου επέτρεψε να βρεθώ κοντά στους πάσχοντες στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσουμε την τράπεζα αίματος στην ενορία μας. Ξέρετε, οι συγγενείς ασθενών πολλές φορές μετά τους γιατρούς απευθύνονται στους ιερείς για να βρουν μια φιάλη αίματος για τους ανθρώπους τους», μας αναφέρει ο πατήρ Ευστράτιος, ο οποίος έχει συμμετάσχει και ο ίδιος ως εθελοντής αιμοδότης σε περισσότερες από 20 αιμοδοσίες, όταν του το επέτρεπε η κατάσταση της υγείας του». 

Από τις 5.000 φιάλες αίματος κάτι λιγότερο από τις μισές έχουν καλύψει τις ανάγκες για αίμα σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία, ενώ οι υπόλοιπες περίπου 3.000 έχουν διοχετευτεί σε ασθενείς και νοσοκομεία.

Ο νεότερος εφημέριος του ναού, πατέρας Ευστράτιος Δελατόλας, μας αναφέρει ότι, εκτός από τους αιμοδότες, τους συγγενείς τους και αλλά οικεία τους πρόσωπα, ποτέ δεν αρνήθηκαν τη βοήθειά τους και σε έκτακτα περιστατικά: «Μας έχουν τηλεφωνήσει γονείς νέων ανθρώπων που υπέστησαν σοβαρά τροχαία και, σε συνεργασία τα τελευταία χρόνια με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, δώσαμε τις φιάλες αίματος που ήταν απαραίτητες. Να σκεφθείτε ότι μόλις την περασμένη Κυριακή συγκεντρώσαμε 108 μονάδες αίματος, καθώς στην αιμοδοσία έλαβαν μέρος 140 αιμοδότες και ήδη μέσα σε δύο ημέρες πέντε φιάλες εδόθησαν».
Αλλά και ο νεότερος εκ των τριών κληρικών, πατήρ Στυλιανός Ποθητός, δίνει το παράδειγμα, συμμετέχοντας στις αιμοδοσίες που πραγματοποιούνται στον ναό δύο φορές τον χρόνο. Η μια συνήθως λίγο πριν από το Πάσχα και η δεύτερη στα μέσα του Οκτώβρη. Κάθε φορά οι ιερείς καλούν τον κόσμο, αναρτώντας περισσότερες από 1.600 αφίσες στην περιοχή της ενορίας τους, στην Πεύκη.

Κατά μέσο όρο, περίπου 140 άτομα συμμετέχουν στην αιμοδοσία, ενώ η αίθουσα του πνευματικού κέντρου διαμορφώνεται σε μονάδα αιμοδοσίας με τη βοήθεια 60 εθελοντών και του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών. Δραστήριοι και οι τρεις ιερείς δεν μένουν μόνον στην αιμοδοσία, αλλά στην ενορία τους έχουν προχωρήσει στην ανακύκλωση χαρτιού, που έχει ξεπεράσει τους 15 τόνους, παραδίδουν καθημερινά δέματα αγάπης σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ διαθέτουν αποθήκες όπου συγκεντρώνουν ρουχισμό, τον οποίο διοχετεύουν σε πολύτεκνες οικογένειες αλλά και στον Ερυθρό Σταυρό.
Της Μαίρης Ορφανίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου