Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Η υπερβολική λύπη είναι δαιμονική κατάσταση!

Aγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου
«Aπό κάθε δαιμονική ενέργεια είναι βλαβερότερη η υπερβολική λύπη. Aφού κι ο δαίμονας, αυτούς που εξουσιάζει, τους εξουσιάζει με αυτήν, κι αν αφαιρέσεις αυτήν, δεν θα πάθει κανείς κανένα κακό απ’ το δαίμονα»
* 
«Το να λυπάται κανείς είναι φυσικό, αλλά το να λυπάται υπερβολικά, είναι αποτέλεσμα μανίας και διαβολικής ενέργειας»
*
«Πιο βλαβερή από κάθε δαιμονική ενέργεια είναι η υπερβολική μικροψυχία και λύπη. Γιατί και ο δαίμονας σε όποιους κυριαρχεί, κυριαρχεί με τη λύπη.
Έτσι, αν αφαιρέσεις αυτήν, κανένα κακό ή δεινό δεν σου προκαλείται από εκείνον»
«Είναι σατανικό το να πονάς άμετρα και έργο της παγίδας του, που με την αμετρία του καθιστά δηλητήριο κάθε σωτήριο φάρμακο» 
«Αν λοιπόν ο Παύλος δεν αφήνει κάποιον που ο ίδιος διέπραξε ένα πλημμέλημα, και μάλιστα τέτοιο πλημμέλημα, να παραδοθεί σε πολλή λύπη, ώστε να ελαττώσει τον όγκο της αθυμίας, λέγοντας ότι η αμετρία είναι σατανική, πλεονεξία του διαβόλου και έργο της κακουργίας εκείνου και των πονηρών του νοημάτων, πως δεν είναι δείγμα εσχάτης ανοησίας και μανίας να θρηνεί κανείς και να πονάει σε σημείο ώστε να προξενεί στη διάνοια απερίγραπτο σκότος, πολύ θόρυβο, απερίγραπτη σύγχυση, ταραχή και ζάλη;» (βλ. Α΄ Κορ. 5,2 και Β΄ Κορ. 2,7-11)
[Απ’ το υπό έκδοση έργο μας «ΡΟΔΟΣΤΑΓΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΚΗΣ ΣΟΦΙΑΣ»]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου