Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

«Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος είχε ιδιαίτερο φως»

Από τη Μαρία Ανδρέου
Όταν πηγαίνεις στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, θα δεις αυτά που θέλουν να δουν τα μάτια σου. Αν ψάχνεις απλά για μια ανθρώπινη κοινωνία στην οποία θα υπάρχει και η αμαρτία, θα τη βρεις. Παντού υπάρχουν γκρίζες ζώνες. 
Αν ψάχνεις για άγιες ασκητικές μορφές μέσα σε κελιά και καλυβούλες, και εκείνες θα τις αντικρίσεις. Κάνουν υπακοή, ψαρεύουν, καλλιεργούν τη γη, καλύπτουν μόνο τα απαραίτητα. Αλλά το θέμα είναι πού θα σταθείς εσύ... τι έχει ανάγκη η ψυχή σου. Εγώ δεν είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον άγιο Παΐσιο, τον άγιο των ημερών μας. Αλλά ένας φίλος μου είχε την ευτυχία να τον δει δύο φορές και να πάρει την ευλογία του. Μου έχει πει, λοιπόν, ότι, δύο φορές που είχε πετύχει τον άγιο γέροντα, τα μάτια του κοίταζαν αλλού, προς τον ουρανό, ότι μιλούσε μέσα από τη σιωπή του και ότι οι συμβουλές του ήταν λακωνικές, όταν του παρέθεσε το πρόβλημά του. Ωστόσο, ο φίλος μου είχε τονίσει πως ο φωτεινός ποιμένας έλεγε συχνά ότι ο Θεός χαίρεται πολύ με την προσευχή και τη φιλανθρωπία, ότι δεν του αρέσει η γκρίνια και ότι η αγάπη είναι η συχνότητα με την οποία επικοινωνεί ο Θεός. Παρά την ταπεινή μορφή του, ο σπουδαίος μοναχός είχε ένα ιδιαίτερο φως πάνω του και μια πολύ ζεστή αύρα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ένας εκ των δύο παρουσιαστών της πολύ αγαπητής στους πιστούς εκπομπής της ΕΡΤ3 «Χαρά Θεού», ο Γιάννης Μελισσίδης, μιλώντας για τον γέροντα Παΐσιο.

Η παραγωγή, η οποία προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 20.00, έχει «αγκαλιάσει» την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Μάλιστα, μετά τις εκπομπές για το Αγιον Ορος, ο θεολόγος Γιάννης Μελισσίδης και η φιλόλογος Ευαγγελία Βόλνα έκαναν ένα κατανυκτικό οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα παρακολουθήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αξιοπρέπεια

Πρόκειται για τρεις αφιερωματικές εκπομπές για το Πατριαρχείο, τη Θεολογική Σχολή Χάλκης και τους Ρωμιούς της Πόλης.

«Νιώθουμε πολύ μεγάλη χαρά που η εκπομπή μας ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου και πάει για τον δεύτερο. Φάνηκε ξεκάθαρα από τα πρώτα επεισόδια ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από κάπου να κρατηθεί μέσα στην κρίση. Δυστυχώς, λεφτά δεν υπάρχουν... Αλλά η φτώχεια δεν είναι αρρώστια ούτε δυστυχία. Μπορούμε να ζούμε και με τα λίγα, ταπεινά, με σοφία, αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν οι αξίες αρχίζουν να καταρρέουν στην κοινωνία. Εκεί, η Εκκλησία αγκαλιάζει με τους πνευματικούς της όλους τους πιστούς» τονίζει ο παρουσιαστής.

«Η Εκκλησία δεν τιμωρεί, συγχωρεί»

«Η Εκκλησία μας είναι φάρος αγάπης και δύναμης. Δεν τιμωρεί - συγχωρεί, έχει περιθώρια. Αρκετοί λένε ότι η Εκκλησία είναι εκτός εποχής... Δεν επιτρέπει, ας πούμε, τις προγαμιαίες σχέσεις. Ναι, αλλά είδατε πώς αγκαλιάζει τις ανύπαντρες μητέρες; Η Εκκλησία του Χριστού μας βασίζεται στη μετάνοια και την αγάπη. Οι πατέρες της Εκκλησίας είναι σαν τους προπονητές: Θέλουν από εμάς το χρυσό μετάλλιο. Και, για να φτάσεις εκεί, χρειάζονται άσκηση, εγκράτεια, θέληση, θυσία». Και ο Γιάννης Μελισσίδης καταλήγει: «Η σχέση του Θεού με τον άνθρωπο έχει ως βάση της την ελευθερία. Αυτή μάς την έδωσε ως δώρο ο Θεός. Δεν είναι σχέση ανάγκης, όπως αυτή που έχουμε με τη δουλειά και την τροφή. Είναι μια βαθιά πνευματική σχέση με τον Δημιουργό μας, που θα μας οδηγήσει στην αιώνια ζωή και την Ανάσταση».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου