Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Έπαιζε στην Εθνική Τουρκίας φορώντας πάντοτε τον σταυρό!

Πέρασαν 5 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Λεφτέρ (Λευτέρης Αντωνιάδης), ο οποίος μεσουράνησε στα γήπεδα τη δεκαετία του '50 και έμεινε στην ιστορία για τη βαθιά πίστη του. Στην κηδεία του παρέστη και ο Ταγίπ Ερντογάν 
Πολλοί είναι οι Ελληνες που στο παρελθόν εκπροσώπησαν, αλλά και σήμερα εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό στον τομέα είτε της επιστήμης είτε του αθλητισμού ή της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο δεν συναντά κάποιος πολύ εύκολα Έλληνα ο οποίος μεγαλούργησε σε «εχθρικό» για την Ελλάδα περιβάλλον, προκαλώντας εκδηλώσεις λατρείας στο πρόσωπό του από ανθρώπους που σε πολύ δύσκολες πολιτικά εποχές τάσσονταν εναντίον της Ελλάδας. Στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Πρίγκιπο γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1925 ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή, κατά τους Τούρκους, Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ποτέ στη γειτονική χώρα.

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΤΡΑΪΚΕΡ

Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τον θάνατό του. Στην Κωνσταντινούπολη ακόμα υπάρχουν πολλοί Τούρκοι που πίνουν νερό στο όνομά του. Ο... μυθικός Ελληνορθόδοξος στράικερ της δεκαετίας του '50 Λευτέρης Αντωνιάδης «υποχρέωσε» χιλιάδες Τούρκους αλλά και τον τότε πρωθυπουργό και σημερινό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραβρεθούν στην κηδεία του. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι Τούρκοι που εισήλθαν στον ναό όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία, για να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του.

Οπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, ακόμα και οι συντηρητικοί Τούρκοι μουσουλμάνοι έσπευσαν να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του «κυρ Λευτέρη» στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αποδίδοντάς του τιμές ήρωα. Η πορεία του, άλλωστε, επέβαλε να μείνουν στην άκρη οι θρησκευτικές διαφοροποιήσεις, όσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό σε μια χώρα η οποία τον περασμένο αιώνα εξαφάνισε το ορθόδοξο στοιχείο. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος για πολλούς Τούρκους ακόμα και σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στο τουρκικό πρωτάθλημα, διέγραψε μια πορεία που έμοιαζε με παραμύθι.

ΓΙΟΣ ΨΑΡΑ

Ο γιος του Ελληνα ψαρά στα μέσα του προηγούμενου αιώνα κατάφερε πράγματα που μόνο εντυπωσιακά μπορεί να χαρακτηριστούν. Αρχισε την ποδοσφαιρική πορεία του από τη μεγάλη τουρκική ομάδα της Πόλης, τη Φενερμπαχτσέ, της οποίας δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής και ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος. Ο Λευτέρης Αντωνιάδης φόρεσε γρήγορα τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας, καθώς η λάμψη του δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη.

Ο ίδιος όμως ήταν πάντοτε προσηλωμένος στις αξίες της Ορθοδοξίας, για τις οποίες μιλούσε με καμάρι ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη δεκαετία του '50, όπου φόρεσε 50 φορές τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας. Υπήρξε θαρραλέος σε θέματα πίστης, καθώς χρειαζόταν θάρρος για να προχωρήσει σε μια ενέργεια που ίσως έστρεφε τους Τούρκους εναντίον του, τη στιγμή μάλιστα που μεσουρανούσε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της γείτονος. Ο Αντωνιάδης ήταν εκείνος ο άνθρωπος που τολμούσε να φορά σταυρό στο στήθος του όντας στην Εθνική Τουρκίας, αλλά και κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Τουρκίας τον έβγαζε με περηφάνια από τη φανέλα, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που προκαλούσε μια τέτοια κίνηση.

Ο Λεφτέρ, εγκλωβισμένος ανάμεσα σε δύο πατρίδες και όμηρος των πολιτικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, ήταν αντιπαθής στους Τούρκους, καθώς δεν μπορούσαν να αποδεχθούν στην κοινωνία τους έναν χριστιανό ορθόδοξο που τιμούσε τα ελληνικά ήθη και έθιμα, ενώ την ίδια στιγμή διέπρεπε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους. Γεννημένος στην Πρίγκιπο, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, το 1925, την εποχή δηλαδή που συντελέστηκε ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, ένιωσε στο πετσί του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του την καχυποψία και τον ρατσισμό. Τη δεκαετία του '50 ο Αντωνιάδης συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους στράικερ του κόσμου! Εγραψε ιστορία σκοράροντας με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας στο Μουντιάλ του 1954 εναντίον της Δυτικής Γερμανίας.

Τα 423 γκολ!

Με τη Φενερμπαχτσέ ο βραχύσωμος άσος έλαμψε τη δεκαετία του '50, μετρώντας συνολικά στην καριέρα του 615 συμμετοχές και 423 γκολ! Στα 39 του μεταπήδησε στην ΑΕΚ, ενώ το 1965 άρχισε την προπονητική καριέρα του στο Αιγάλεω. Ηταν τέτοια η επίδραση του Λεφτέρ στο τουρκικό ποδόσφαιρο, που ακόμη και οι οπαδοί της Γαλατασαράι και της Μπεσίκτας υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του. 

Κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών, στο οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, οπότε προκλήθηκαν βίαια επεισόδια, που στράφηκαν κατά των περιουσιών Ελλήνων, το ποδόσφαιρο έσωσε τη ζωή του Λεφτέρ. Το εξαγριωμένο πλήθος είχε φτάσει έξω από την οικία του Κιουτσουκαντωνιάδη, απειλώντας την ακεραιότητά του. Φανατικοί οπαδοί της Φενερμπαχτσέ κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα, υπερασπίζοντας το απόλυτο είδωλό τους. Για τους Τούρκους αποτελεί το πραγματικό σύμβολο ήθους ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ «ΜΠΟΥΓΙΟΥΚ», ΜΕΓΑΛΟ
Για να τον τιμήσουν οι Τούρκοι, έδωσαν σε δρόμο της Πριγκίπου το όνομά του, ενώ φιλοτέχνησαν και το άγαλμά του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον είχε αποκαλέσει «μπουγιούκ Αντωνιάδη», δηλαδή «μεγάλο Αντωνιάδη», με τον σπουδαίο πρώην ποδοσφαιριστή να αισθάνεται άβολα, καθώς ήταν ταπεινός σε όλη τη ζωή του. Ο ίδιος μάλιστα, για να τονίσει πόσο Ελληνας αισθανόταν, συνήθιζε να λέει συχνά: «Ξέρω πως, όταν πεθάνω, θα τυλίξουν το φέρετρό μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό». Αυτό είχε προβλέψει ο Λεφτέρ και έτσι ακριβώς έγινε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου