Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Παναγία Πορταΐτισσα: Αποκάλυψη – Θαύμα – Ανάσταση

του Αρχιμανδρίτη Νικάνωρα Καραγιάννη για το Orthodoxia.info
H Παναγία η Πορταΐτισσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κειμήλια του Αγίου Όρους. Μια εικόνα που συνδέεται με αμέτρητα θαύματα, θρύλους και παραδόσεις και η ιστορία της ευρέσεώς της, είναι μια πραγματική αποκάλυψη.
Μια αποκάλυψη με ανεξήγητους και θαυμαστούς δρόμους, μας δείχνει τον δρόμο του Θεού. Και αναρωτιέται κανείς: «Που οδηγούν τόσα θαύματα; Τι σκοπό έχουν;». Η αυτονόητη απάντηση είναι να μας στηρίξουν στο δρόμο της πίστης.

Και ποια είναι η ουσία της πίστης; Η σωτηρία. Εκεί πρέπει να οδηγούν όλα όσα λέγονται και γίνονται μέσα στην Εκκλησία. Διδασκαλίες, θαύματα, Μυστήρια, θαυματουργές εικόνες και χαριτόβρυτα λείψανα. Η σωτηρία. Η σωτηρία που μέσα από την Ανάσταση είναι το πέρασμα από τον θάνατο στην όντως ζωή. Το πέρασμα από ένα χάος και μια άβυσσο, που δεν θα μπορούσε να περάσει ο άνθρωπος μόνος του. Παρά μόνο εν Χριστώ.

Γι αυτό σε κάθε πόνο μας, σε κάθε θλίψη μας, σε κάθε αποτυχία μας, ας συγκεντρώνουμε για λίγο τον εαυτό μας στο λόγο της Εκκλησίας. «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου, απαρχήν· και σκιρτώντες υμνούμεν τον αίτιον, τον μόνον ευλογητόν των πατέρων Θεόν και υπερένδοξον».

Και τότε τα μεγάλα της καθημερινότητάς μας μικραίνουν.
Ο π. Νικάνωρας Καραγιάννης, είναι Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου