Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Η Παναγία ως πρότυπο για τους νέους

Από τον π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό
Στη ζωή των μεγαλυτέρων η Παναγία είναι παρούσα. Στις δυσκολίες, στα αιτήματα, στις αγωνίες Την επικαλούμαστε συχνά αυθόρμητα. Οι περισσότεροι νέοι όμως δεν έχουν αυτό τον σύνδεσμο. 
Φωτογραφία του χρήστη Ορθόδοξη Αλήθεια.
Ίσως γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ως πρότυπο μια γυναίκα η οποία από την παιδική ηλικία της αγάπησε τον Θεό και προχώρησε στην πιο ηρωική πράξη που θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος: να δεχθεί στην ύπαρξή του τον Θεό ακέραιο και να του δανείσει τη σάρκα, ώστε να προσλάβει την ανθρώπινη φύση.

Η κίνηση αυτή της Παναγίας είναι καρπός απόλυτης αγάπης. Οι νέοι σήμερα δεν μπορούν να αγαπήσουν τον Θεό κατά προτεραιότητα. Ακόμα κι όσοι συμμετέχουν στην Εκκλησία αισθάνονται τον Θεό ως ένα τμήμα, όχι ως την ίδια τους τη ζωή. Γι' αυτό και δεν μπορούν να καταλάβουν την απόφαση της Θεοτόκου να εμπιστευθεί τον Θεό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή, την αξιοπρέπεια, τη σχέση Της με τον κόσμο. Διότι ο ιουδαϊκός νόμος ήταν σαφής. Παραδειγματική τιμωρία Την περίμενε αν ο Ιωσήφ, ο μνήστοράς Της, δεν Την κάλυπτε για την απρόσμενη εγκυμοσύνη. Η Παναγία δεν επιτρέπει ενδοιασμούς στον εαυτό Της. Η αγάπη είναι παράδοση στο θέλημα του Θεού.

Οι νέοι σήμερα δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως μια γυναίκα αποφασίζει να αφιερώσει τη ζωή της στο μεγάλωμα ενός παιδιού, γνωρίζοντας ότι αυτό θα ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Δεν θα δει από αυτό τη χαρά της οικογένειας, της επαγγελματικής επιτυχίας, της φροντίδας. Δεν θα μπορεί να έχει ούτε καν φιλοδοξίες γι' αυτό, να προσδοκά. Γνώριζε εξ αρχής ότι θα ήταν “σημείον αντιλεγόμενον”. Οτι θα βίωνε κοντά Του οξύ τον πόνο της δίστομης ρομφαίας στην καρδιά Της. Σε μια εποχή ιδιοτέλειας και κτητικότητας μια τέτοια πρόγνωση είναι απόλυτα αποτρεπτική.

Οι νέοι σήμερα δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει πνευματική χαρά, αυτή δηλαδή που βίωνε η Παναγία ούσα κοντά στον Υιό Της. Οτι δεν είναι οι υλικές απολαύσεις, η σταθερότητα και η ασφάλεια το «κλειδί» για να είναι χαρούμενος ο άνθρωπος, αλλά το να έχει τον Θεό στην καρδιά του, να Τον κοινωνεί στα πρόσωπα όσων Τον αποδέχονται και να προσεύχεται για όλους όσοι Τον απορρίπτουν. Οτι χαρά σημαίνει καθαρή καρδιά. Σημαίνει να νοιάζεται κάποιος για να μπορούν οι άνθρωποι να έχουν νόημα ζωής. Να επιλέγει την οδό της ταπείνωσης και όχι της έπαρσης. Να σηκώνει τον σταυρό που του αναλογεί όχι με μίσος και απέχθεια αλλά με ελπίδα. Οτι χαρά είναι, τελικά, η αγάπη.

Ο πολιτισμός μας κάνει τους νέους να αναζητούν αλλού πρότυπα. Στον εκκοσμικευμένο τρόπο ζωής η εικόνα του εαυτού δεσπόζει στα κινητά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον καθρέφτη του σπιτιού. Στις εικόνες Της η Παναγία είναι πάντοτε μαζί με τον Υιό Της. Εκείνον κοιτά. Εκείνον δείχνει. Αλλά και όταν είναι μόνη Της, έχει τα χέρια Της στραμμένα προς τον ουρανό, προσευχόμενη για καθέναν από εμάς. Αφησε τον εαυτό Της κατά μέρος. Και δείχνει σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, ότι η αληθινή καταξίωση δεν είναι η έγνοια για το «εγώ», αλλά το μοίρασμα, η σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο, ο τρόπος, τελικά, της Εκκλησίας. Ας είναι, λοιπόν, η Παναγία το πρότυπο που θα υιοθετήσουμε!
Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου