Κατά τήν περίοδο τών αλάδωτων νηστειών, εμφανίζεται στά σπίτια τών Χριστιανών ο χαλβάς με ταχίνι . Και ενώ το ταχίνι είναι ένα αγνό φυσικό προϊόν, τα υπόλοιπα συστατικά πού περιέχονται σέ πολλούς από τούς χαλβάδες πού κυκλοφορούν, θέλουν προσοχή .
Ορισμένοι χαλβάδες, δεν αναφέρουν καθόλου έλαια στα συστατικά τους και συνήθως είναι φημισμένοι για την καλή τούς ποιότητα. Άλλοι γράφουν απλώς 3-4% φοιτικά έλαια. Αυτοί παλαιότερα περιείχαν κυρίως ηλιέλαιο, ενώ τώρα τελευταία πολλοί βάζουν φοινικέλαιο, το οποίο θέλει πολύ μέτρο, διότι βλάπτει τον οργανισμό. Οι περισσότεροι από τούς χαλβάδες που αναφέρουν έλαια στα συστατικά τούς, διευκρινίζουν πώς αυτά είναι υδρογονωμένα.
Τα υδρογωνομένα έλαια, είναι τα γνωστά trans βιομηχανοποιημένα λιπαρά . Τα trans λιπαρά, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται τα χειρότερα λιπαρά, καθώς ανεβάζουν την HDL-κακή χοληστερόλη και κατεβάζουν την LDL-καλή τοιαύτη! Αυτά τα δύο κακά, έχουν ώς αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνουκαρδιαγγειακών νοσημάτων στον καταναλωτή! Προσοχή λοιπόν στίς ετικέτες των χαλβάδων, για να αποφύγουμε τα κακά λιπαρά καί τά επακόλουθά τούς.
Εκτός από τά trans λιπαρά οξέα, οι χαλβάδες περιέχουν κατά κανόνα, γύρω στό 50% γλυκαντικές ουσίες! Αυτές είναι ζάχαρη, γλυκόζη, αμυλοσίροπο κ.ο.κ.
Για να αποφυγουμε λοιπόν όλα αυτά τά πρόσθετα, μία καλή λύση, είναι το ταχίνι ολικής αλέσεως με λίγο μέλι (από παραγωγό). Μπορούμε να το συνοδεύσουμε και μέ μερικές μπανάνες άν θέλουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου