Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η Ιστορία εκδικείται

Του π. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου
Μεθαύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ετοιμάζεται το έθνος μας να εορτάσει την 76η επέτειο από την κήρυξη του αγώνα των προγόνων μας εναντίον τριπλής φασιστικής εισβολής - Ιταλών, Γερμανών, Βουλγάρων -, που διήρκησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια και στοίχισε τη 
ζωή χιλιάδων Ελλήνων, τον αφανισμό πόλεων και χωριών, την κλοπή θησαυρών και είχε πολλές άλλες φρικτές συνέπειες.
Μας συναντά η επέτειος για να μας διδάξει και, ταυτόχρονα, να μας αφυπνίσει. Οι καταστάσεις έρχονται και παρέρχονται, δεν αφήνουν όμως τη σιγουριά ότι δεν θα ξανάρθουν. Κάθε ώρα και στιγμή η ελευθερία του ανθρώπου απειλείται ποικιλότροπα. Η καταστρατήγησή της, μάλιστα, δεν είναι πάντα ορατή και τα δείγματα αυτής της υποταγής δεν μας είναι εύκολα απτά. Η εγρήγορση είναι τρόπος αντίστασης προσωπικής και η Ιστορία πλέον έρχεται αν την επικαλεστούμε ως μέσο συμπαράστασης και συμπαράταξης.

Η Ιστορία δεν επιτρέπει συμψηφισμούς, χλευασμούς ούτε και μηρυκασμούς. Πρέπει να λέγεται μ' όποια στοιχεία και αν τη συνθέτουν, και όσον αφορά το Επος του 1940 είναι δεδομένη και όχι γυμνή. Γι' αυτό και δεν έχει ανάγκη να ντυθεί από ρούχα που τα κόβουν ιδεολογίες και τα ράβουν προκαταλήψεις. Της περιόδου 1940-1944 τής φόρεσαν αρκετοί ρούχα χρωματιστά και μονοπώλησαν την ύπαρξή τους. Ξέχασαν ότι όλοι αγωνίστηκαν από το μετερίζι που μπορούσαν και τις δυνάμεις που διέθεταν. Ο ξεσηκωμός ήταν παλλαϊκός και αυθόρμητος, και δεν διέβλεπε ότι θα αποκτούσε πάτρωνες και μάλιστα εξωγενείς.

Η Ιστορία, ταυτόχρονα, φιλοξενεί και καταστάσεις που δεν χωρούν σε λογική. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η θέληση ενός στρατού σαφέστατα πολύ λιγότερου σε ανθρώπους και μέσα να μάχεται εναντίον στρατιωτικών υπερδυνάμεων και να νικά. Το κατάφερνε αυτό, γιατί οι Ελληνες διέθεταν μια ειδοποιό διαφορά απ' άλλους λαούς: είχαν Θεό και Παναγία βοηθούς, σθένος και ηρωισμό, προγόνους άξιους αγωνιστές, παρακαταθήκη ιερή και ισχυρή. Το κυριότερο ήταν σε άμυνα, έκαναν αντίσταση και όχι επίθεση. Για τους λόγους αυτούς δεν χρειάζεται η τότε Ιστορία εξωραϊσμούς ούτε υποκύπτει σε πειρασμούς παραποίησης, θα είναι εις βάρος της, θα αδικήσει μάχες, γεγονότα, πρόσωπα.

Οι αληθινοί πανηγυρικοί λόγοι που θα ακουστούν στην εθνική εορτή πρέπει να απομονώσουν τις φωνές αμφισβήτησης της πανεθνικής συμμετοχής και της εκκλησιαστικής προσφοράς, να αντέξουν στην πρόκληση της διαίρεσης σε δικούς μας και σε άλλους. Οφείλουν να υπερβούν μικρότητες, αυτές που οδήγησαν στη διχόνοια, με συνέπεια τον όλεθρο του εμφύλιου έως και αδελφοκτόνου πολέμου, που διαδέχθηκε την ποθητή απελευθέρωση.

Στις μέρες μας πρέπει ν' αφήσουμε την Ιστορία να πορεύεται μέσα στους δρόμους της σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης και όχι στους παράδρομους της αμφισβήτησης, της συκοφάντησης, της αναμόχλευσης. Ιστορία σε βάθος αιώνων διαθέτουμε πλούσια και ένδοξη. Υπάρχει όμως και μια επιμονή να ξαναγραφεί, να επανεξεταστεί, να αλλοιωθεί. Τι θα εξυπηρετήσει μια τέτοια προσπάθεια; Αντίθετα, θ' αμαυρωθούν θυσίες, υπολήψεις, μνήμες και θα θυσιαστεί η αλήθεια για χάρη της μεροληψίας.

Πρέπει οι πάντες να καταλάβουν το εξής: η Ιστορία εκδικείται, έχει ισχυρά αντανακλαστικά και αντιδρά άμεσα, δυναμικά και έμπρακτα σε όσους τολμούν να τη βιάσουν. Τρόπος εκδίκησης είναι ότι την ξαναζούν όσοι τεχνηέντως την αποδομούν από τις αληθινές προθέσεις της ή τους αγνούς σκοπούς της. Οταν το προσέξουμε, τότε και θα χαρούμε, πράγματι, την οποιασδήποτε μορφής ελευθερία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου