Όταν ακούμε το όνομα Σωκράτης το μυαλό μας τρέχει πίσω χιλιάδες χρόνια σε αυτόν τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που είναι από άκρη σε άκρη της γης γνωστός.
Πολλοί από εμάς έχουμε φίλους γνωστούς, συναδέλφους και γείτονες με το όνομα Σωκράτης και η πεποίθηση όλων μας είναι πως δεν κατέχουν χριστιανικό όνομα κάποιου Αγίου ή κάποιου Μάρτυρος αλλά αυτού του γνωστού του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.
Να κάπως έτσι πίστευα κι εγώ και ένας φίλος και συνάδελφός μου φέροντας το όνομα Σωκράτης μου ανέφερε προχτές στις 21 του Οκτώβρη πως είναι η ονομαστική του εορτή.
Τον κοίταξα περίεργα και γεμάτος απορία τον ερώτησα υπάρχει Άγιος Σωκράτης;
Και μου απαντά με ένα διάπλατο χαμόγελο ‘’ναι και μάλιστα μου είπαν ήταν και ιερομάρτυρας’’.
Το είχε δει τυχαία κάποια στιγμή σε κάποιο ημερολόγιο και πήγε και ρώτησε και έναν παπά και όντως του είπε πως κι αυτός έχει Άγιο, πως φέρει όνομα Αγίου και μάλιστα μάρτυρος και Ιερέως…..
Άλλα στοιχεία δεν είχε όμως και τον Άγιο του, μα θέλησε να γνωρίσει κι έτσι ψάχνοντας από εδώ και από εκεί σε συναξάρια σε βίους μα και πατέρες ρωτώντας μάθαμε και για τον δικό του ‘’άγνωστο’’ στο ευρύ κοινό Άγιο.
Υπάρχει ένας Άγιος Σωκράτης όχι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό αλλά υπάρχει και είναι ιδιαίτερα συνυφασμένος με μια γυναίκα, την Θεοδότη οι οποίοι άγνωστοι στην αρχή μεταξύ τους έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. και μαρτύρησαν μαζί.
Η Αγία μάρτυς Θεοδότη έζησε στα χρόνια του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Αλεξάνδρου Σεβήρου, θυγατέρα ευγενών γονέων είχε καταγωγή από τον Πόντο και αποσύρθηκε σε ορεινά ασκητήρια μιλώντας για τον Χριστό αλλά το γεγονός αυτό μαθεύτηκε και την συνέλαβαν με εντολή του άρχοντα της Καππαδοκίας ο οποίος την βασάνισε και της ζήτησε να αρνηθεί τον Χριστό όμως η ίδια δεν Τον απαρνήθηκε .
Ρίχτηκε μέσα σε πυρακτωμένη κάμινο όμως η Αγία έμεινε αβλαβής και ο άρχοντας εξοργισμένος την έστειλε στην Άγκυρα στον προϊστάμενο του και έπαρχο της περιοχής.
Εκεί βρισκόταν ένας Ιερέας, πρεσβύτερος στην τάξι και πριν λίγες μέρες εκεί που ειδωλολάτρες θυσίαζαν στους ‘’θεούς’’ τους, ο ίδιος από έν Θεό ζήλο πήγε και τους ανέτρεψε τα είδωλα και τα θυσιαστήρια και συνελήφθη.
Μέχρι να οδηγηθεί και αυτός σε δίκη, Σωκράτης και Θεοδότη, με την διδασκαλία τους κατήχησαν και έφεραν στον χριστιανισμό αρκετές πλανεμένες ψυχές τις οποίες ο Ιερέας Σωκράτης τις βάπτισε στο όνομα του Θεού και Σωτήρος ημών.
Μετά από λίγο αφού οδηγήθηκαν μπροστά σε άρχοντες και προεστούς τους ζητήθηκε να θυσιάσουν στα είδωλα. Και οι δύο με πολύ θάρρος και σθένος αρνήθηκαν να το πράξουν παραμένοντας με πίστη στο στρατοπέδου του Δημιουργού τους και Άναρχου Θεού.
Η απόφαση του έπαρχου επάρθη και οι δύο οδηγήθηκαν στον επι γης φθαρτό θάνατο.
Αυτόν που οι άνθρωποι σαν θνητοί φοβούνται μα οι Χριστιανοί γνωρίζουν πως μέσα από τον φθαρτό αυτόν θάνατο περνούν στην αφθαρσία και οδεύουν προς τον μοναδικό προορισμό τους στην Βασιλεία των Ουρανών που φτιάχτηκε για να την γευτούμε όλοι μας..!!
Και οι δύο στεφανώθηκαν δια του μαρτυρίου του αποκεφαλισμού και οδηγήθηκαν με στρατιές Αγγέλων στα ουράνια..!!
Η μνήμη αυτών των δύο Αγίων μαρτύρων τιμάται την 21η Οκτωβρίου.
Μέσα από την βιωτή αυτών των δύο βλέπουμε την πίστη αλλά και το θάρρος των ανθρώπων που απορρέει μέσα από αυτήν μα συνάμα και το θράσος πολλών που προσπαθούν μάταια να στραφούν ενάντια στον Έναν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου