Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Tου οσίου Αββακούμ, ο οποίος ασκήτευσε στην Καλαμιθάσα (2 Δεκεμβρίου)

Ο όσιος Αββακούμ, μόνασε κοντά στο Φτερικούδι, της επαρχίας Λευκωσίας, στο όρος της Καλαμιθάσας. Υπάρχει εκεί ιερό προσκύνημα, όπου προσέρχονται οι πιστοί ζητώντας την ευλογία του Θεού και τη θεραπεία, με τις πρεσβείες του Αγίου.
Ιδιαίτερα θεραπεύει τους κωφούς. Σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους "τριακόσιους" πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που ήλθαν και αποβιβάστηκαν στην Κύπρο μετα των διωγμών των Αράβων όταν κυρίευσαν την Παλαιστίνη και τη Συρία.
Ο Αββακούμ που φαίνεται να ήταν μοναχός ή ασκητής στην έρημο του Ιορδάνου, έψαχνε για να βρει καταφύγιο στα βουνά και στα όρη της Κύπρου. Αφού γύρισε τα όρη της περιοχής Σολέας, κατέληξε τελικά στο όρος της Καλαμιθείας, κοντά στα χωριά Καλαμιθάσα και Φτερικούδι. Εκεί κατοίκησε σε μια σπηλιά που βρήκε και επιδόθηκε αμέσως σε πνευματικούς αγώνες, νηστεία, ταπείνωση, ακτημοσύνη, γυμνότητα, υπομένοντας το κρύο του χειμώνα. Πολλοί κωφοί οι οποίοι είχαν προστρέξει στον όσιο βρήκαν την θεραπεία των αυτιών τους και της κώφωσής τους. Όμως ο όσιος έκανε και άλλα θαύματα μέχρι που εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γηρατειά.

Το αγιασμένο του λείψανο εντιαφιάστηκε εντίμως από τους πιστούς της περιοχής και μετά ανήγειραν εκκλησία προς τιμή του οσίου. Και μετά το θάνατό του συνεχίστηκαν οι θαυματουργίες σε ασθενείς που πρόστρεξαν στη βοήθειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου