Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Mνήμη του αποστόλου Φιλίππου, εκ των επτά Διακόνων (11 Οκτωβρίου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Πατέρων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το έτος 787 στη Νίκαια, και καταδίκασε την αίρεση των εικονομάχων. Το ίδιο ιστορικό γεγονός εορτάζεται από την Εκκλησία μας και την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Σήμερα, επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη του Αποστόλου Φιλίππου, ενός των επτά Διακόνων, του επισκόπου Νικαίας Θεοφάνους του ποιητού και του οσίου Ιωνά από το Πέργαμος της Κύπρου.
Ο Άγιος Φίλιππος καταγόταν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης και συγκαταλέγεται μεταξύ των επτά διακόνων της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.

Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Σαμάρεια, όπου βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, συνάντησε στο δρόμο του τον Ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε στην ορθόδοξη πίστη, τον βάφτισε Χριστιανό.

Ακολούθως, με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους των Τράλλεων να πιστέψουν στο Χριστό.

Εδώ, αφού έκτισε ναό, και οργάνωσε τη χριστιανική κοινότητα, παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό.

Οι απόστολοι και οι συνεργάτες τους, όπως ο Διάκονος Φίλιππος, έβαλαν τα θεμέλια της ιδρύσεως των κατά τόπους Εκκλησιών με την χειροτονία Επισκόπων και Πρεσβυτέρων, καθώς και της διάδοσης του ιερού Ευαγγελίου.

Ο Άγιος Ιωνάς, που τιμούμε επίσης σήμερα, είναι ένας από τους Αγίους που ήλθαν στην Κύπρο καταδιωγμένοι από την Παλαιστίνη. Ασκήτεψε κοντά στο χωριό Πέργαμος που βρίσκεται στα Β.Δ της Ξυλοτύμπου.

Διατηρούσε πνευματικό σύνδεσμο με τον Άγιον Κενδέα του Αυγόρου και τον Άγιον Κωνσταντίνο της Ορμήδειας.

Σήμερα, πανηγυρίζει η κοινότητα Ξυλοτύμπου, στην οποία ανηγέρθη εκκλησάκι επωνόματι του Οσίου Ιωνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου