Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη (φωτογραφίες)

Με λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη, κάτω από τον λαμπρό ήλιο που έλουζε τη μακεδονική γη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε το μεσημέρι της Κυριακής τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού στη μνήμη του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην περιοχή του Ηρακλείου Λαγκαδά.
Η πρόνοια για την ανέγερση του περικαλλούς ναού, στον οποίο τιμάται η μνήμη του σύγχρονού μας Αγίου, που ασκήτευσε στο «περιβόλι της Παναγιάς» και με τη βιωτή του κατέστη φωτεινός φάρος της Ορθοδοξίας ανήκει στον Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη και πρόκειται για τον πρώτο ναό που ανεγέρθηκε στην Ελλάδα προς τιμή του Αγιορείτη Αγίου.

Ιδιαίτερη συγκίνηση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους παρισταμένους δημιούργησε η παρουσία στην τελετή των θυρανοιξίων ιερών εικόνων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας τις οποίες έσωσαν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες φέρνοντάς τες με τη Μικρασιατική Καταστροφή ως ανάμνηση και πνευματικό δεσμό με τα Άγια χώματα, της Αιολίας, της Σμύρνης και της Ιωνίας. 
Στην τελετή παρέστη ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, πλήθος ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών αρχών, ιερείς και πλήθος πιστών. Στα θυρανοίξια παρέστη και ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στην πόλη της Λητής, όπου τελέσθηκαν τα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου του ναού του Αγίου Αθανασίου, το οποίο έχει αφιερωθεί στην μνήμη των Αγίων Ακακίου και Δαμασκηνού του Στουδίτου Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανέμενε στην πόλη πλήθος πιστών, ενώ παρέλασαν και οι «αλογάρηδες» νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές ιππεύοντας άλογα. Στη συνέχεια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τελέσθηκε η τελετή του καθαγιασμού και της ευλογία του ανακαινισθέντα Ι.Ναού Ζωοδόχου Πηγής, του Επισκοπείου και του παρακείμενου Άλσους. Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη συνοδεία του στο εκκλησιαστικό μουσείο της Λητής και αμέσως μετά πραγματοποίησαν περίπατο κάτω από τη σκιά των δέντρων του ιερού άλσους της Θεομήτορος.













































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου