Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Α΄ Κυριακή του Οκτωβρίου: Σύναξη πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων

Σήμερα, πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, επιτελείται σύναξη πάντων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων. Η ζωή όλων των Αγίων που γεννήθηκαν ή έζησαν και έδρασαν ή μαρτύρησαν στην πατρίδα μας, Αποστόλων, Ιεραρχών, Ασκητών, και μαρτύρων στα 2.000 χρόνια βίου 
της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου, αποδεικνύει και μαρτυρεί πανορθόδοξα και πανχριστιανικά τον πνευματικό θησαυρό και τη θρησκευτική κληρονομιά της πατρίδας μας, τόσο για τη δική μας ωφέλεια και σωτηρία, όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σήμερα, επίσης, εορτάζουμε τη μνήμη της μάρτυρος Χαριτίνης και του ιερομάρτυρος Ερμογένους.
Η αγία μάρτυς Χαριτίνη έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών, επί Βασιλέως Διοκλητιανού. Ήταν δούλη, και όταν κλήθηκε να ομολογήσει την πίστη της, δέχτηκε αγόγγυστα τα βασανιστήρια και τις τιμωρίες, και παρέμεινε προσηλωμένη στον Ιησού Χριστό.

Ο άγιος ιερομάρτυρας Ερμογένης ο Θαυματουργός γεννήθηκε στην επαρχία των Μυρέων, στη Μ. Ασία. Αργότερα, μετέβη στην Αίγυπτο και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Σαμουταίων. Ο ηγεμόνας της περιοχής τον κάλεσε να απαρνηθεί το χριστιανισμό. Μετά από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη και λόγω της σταθερής και ακλόνητης πίστης του, διετάχθη η αποκοπή της κεφαλής του.

Αργότερα, χριστιανοί της περιοχής πήραν το τίμιο σώμα του, το έκλεισαν σε θήκη με τα ιερά του άμφια και το έριξαν στη θάλασσα, για να μην μαγαριστεί από τους φθονείς της αληθινής πίστεως. Τα κύματα το έφεραν στην Κύπρο, κοντά στο Κούριο, όπου το βρήκαν πιστοί χριστιανοί και το τίμησαν με περισσή ευλάβεια. Εκεί που βρέθηκε το ιερό του λείψανο κτίστηκε Ναός, το γνωστό μας εκκλησάκι του αγίου Ερμογένη, κοντά στο Κούριο.

Οι τιμώμενοι σήμερα άγιοι αποδεικνύουν έμπρακτα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι, συμπαραστάτης και ασπίδα σωτηρίας σε ό,τι μάς συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή αυτή, είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός και τις πρεσβείες πάντων των Αγίων.
Ας επικαλεστούμε κατεξοχήν σήμερα τη χάρη όλων των εν Κύπρω διαλαμψάντων Αγίων για τη σωτηρία του λαού και της πατρίδας μας από κάθε προσβολή και περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου