Για «κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας του ιστορικού σπηλαίου και του παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου», στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Γεώργιος Κερύνειας, μίλησε στη «Σ» ο επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας που συντονίζει τα τελευταία δύο χρόνια από τις ελεύθερες περιοχές, τις επισκέψεις στην περιοχή, Κλεάνθης Ερωτοκρίτου.
Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου, άγνωστοι, πιθανόν Τούρκοι εθνικιστές, μπήκαν το περασμένο καλοκαίρι στο σπήλαιο και έβαλαν φωτιά, αφού έκλεψαν τις εικόνες. Εξάλλου, το εκκλησάκι έχει μετατραπεί σε γκαλερί και απαγορεύεται η είσοδος στους προσκυνητές.
Να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη δύο επισκέψεις το 2013 και 2014, ανήμερα τη γιορτή του Αγίου, στις 27 Αυγούστου, στην σπηλιά του Αγίου με το εικόνισμά του, στην απόκρημνη και βραχώδη ακρογιαλιά του χωριού, από εκατοντάδες πρόσφυγες από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, από την ίδια την Κερύνεια και τα γύρω χωριά, αλλά και από μη πρόσφυγες.
Προσκύνημα στο σπήλαιο και το παρεκκλήσι και σε άλλους προορισμούς θα γίνει και φέτος, στις 27 Αυγούστου.
Θα τελεσθεί από ιερείς θεία λειτουργία έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές.
Η επίσκεψη θα γίνει σε συνεργασία με τα λεωφορεία Λάμπουσας, με αναχωρήσεις το απόγευμα από το παλιό νοσοκομείο Λευκωσίας, την κρεαταγορά «Μελής» Λεμεσού και το νέο ΓΣΖ Λάρνακας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κάθε επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητά του, πόσιμο νερό, σάντουιτς, ξηρά τροφή κ.λπ., ενώ θα δοθεί αναμνηστική φωτογραφία του Αγίου Φανουρίου στους νέους που θα ταξιδέψουν.
Σε δεκαπέντε άπορους νέους που θα τηλεφωνήσουν πρώτοι στο 99685983 (το κινητό του Κλεάνθη Ερωτοκρίτου), θα παραχωρηθεί δωρεάν εισιτήριο.
Επιστολή χωρίς απάντηση
Ο Κλεάνθης Ερωτοκρίτου μάς ανέφερε ότι έστειλε ήδη ανοικτή επιστολή, που θέτει το ζήτημα της ανάγκης προστασίας του σπηλαίου και του παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να πάρει, μέχρι τώρα, καμιά απάντηση.
Ανταποκρίθηκαν με τηλεφωνήματά τους προς τον κ. Ερωτοκρίτου, εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της τεχνικής επιτροπής αποκατάστασης μνημείων πολιτισμού, Τάκης Χατζηδημητρίου.
Γράφει στην επιστολή του:
«Εκ μέρους χιλιάδων πιστών, της κοινότητας Άγιου Γεωργίου Κερύνειας και του Δήμου της πόλης της Κερύνειας και των γύρω κοινοτήτων Καρμίου, Τριμιθίου και επίσης των Δήμων Καραβά, Λαπήθου, καθώς και χιλιάδων πιστών και προσκυνητών από ολόκληρη την Κύπρο, απευθυνόμαστε προς εσάς και σε οποιονδήποτε μπορεί και θέλει να μας βοηθήσει, να προστατέψουμε και να διασώσουμε τους πιο πάνω παραδοσιακούς χώρους λατρείας μας, τη μικρή ταπεινή σπηλιά (5-6 τ.μ.) και επίσης το μικρό εκκλησάκι (30-35 τ.μ.) του θαυματουργού Άγιου Φανουρίου, από την φθορά του χρόνου και οτιδήποτε άλλο.
Στην πρόσβαση του σπηλαίου υπάρχουν απολιθωμένα οστά, τα οποία επιβάλλεται να προστατευθούν, αφού η μεν λαϊκή παράδοση πιστεύει ότι είναι τα απομεινάρια του αλόγου του Αγίου Φανουρίου, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως να είναι απολιθωμένα οστά νάνου ιπποπόταμου (Fanourius minutus), ίσως πέραν των 20 χιλιάδων ετών. Με ελάχιστα χρήματα και καλή θέληση, μπορεί το όνειρο χιλιάδων πιστών να γίνει πραγματικότητα, να μπορεί δηλαδή επιτέλους ο καθένας να ανάβει ένα κεράκι και να προσεύχεται με αξιοπρέπεια, σε ένα προστατευμένο και επιδιορθωμένο χώρο, υπό την προστασία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των σωστών συμπατριωτών Τουρκοκυπρίων. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας και είναι καθημερινός προορισμός πολλών πιστών, με αποκορύφωμα την ημέρα της εορτής του Άγιου, στις 27 Αύγουστου κάθε χρόνο».
«Μια άνιση και άδικη κατάσταση»
Στην επιστολή προστίθεται ότι «εμείς στις ελεύθερες περιοχές σεβόμαστε και συντηρούμε τα τζαμιά και τα θρησκευτικά μνημεία των Μουσουλμάνων - αντίθετα, όπως αποδεικνύεται επί του εδάφους, στις κατεχόμενες περιοχές, χιλιάδες χριστιανικές εκκλησίες έχουν ξεγυμνωθεί από τα εικονίσματα και τα ιερά σκεύη και έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στάβλους, χοροδιδασκαλεία και οτιδήποτε άλλο, και αυτή η άνιση και άδικη κατάσταση μάς λυπεί».
Υπενθυμίζουμε ότι στο περυσινό προσκύνημα, ο εσπερινός τελέστηκε στο παραλιακό ύψωμα δίπλα στη σπηλιά, όπου είναι κτισμένο, από το 1973, το ξωκκλήσι του Αγίου Φανουρίου.
Το ξωκκλήσι ήταν κλειστό, αφού οι κατοχικές Αρχές είχαν ειδοποιήσει τους οργανωτές τις προηγούμενες μέρες, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ότι έχει μετατραπεί σε ιδιωτική γκαλερί και δεν επέτρεψαν την είσοδο πιστών, σε αυτό.
Μάλιστα, μικρή δύναμη «αστυνομικών» του ψευδοκράτους έλεγχαν την περιοχή, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν σε οποιαδήποτε περίπτωση, αφού οι προσκυνητές προσευχήθηκαν και έψαλλαν έξω από τη μικρή εκκλησία, με ειρηνικό τρόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου