Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μάνα και κόρη, μαθήτριες του διαβόλου

Του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου Δρ. Θ. | Romfea.gr
H Αποκεφάλιση του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, έχει πολλά στοιχεία αρνητικά, για πρόσωπα, πράξεις αμαρτωλές και φθονερές, ανακατεμένες με τέχνη και εξυπνάδα. Θελήματα, προστριβές, θέσεις και αντιθέσεις.
Μεταξύ αυτών είναι η σχέση μητέρας και κόρης. Η προτροπή της μητέρας είναι μια συμβουλή προς την κόρη, άνομή και παράνομη. Η μητέρα συμβουλεύει, πονηρά, βγάζει το μίσος την κακία και τη μοχθηρία από μέσα της.

Εκμεταλλεύεται την νιότη και το ταλέντο της κόρης της για να δελεάσει τον Ηρώδη. Είναι μια σκευωρία για τον άνδρα που συζούσε παράνομα.

Η κόρη έβγαλε όλη την τέχνη της γυναικείας φύσης με αποτέλεσμα, να θολώσει την θέληση του Ηρώδη.

Ήξερε και ο ίδιος, πράγμα που το αναγνώριζε, ότι ήταν δίκαιος ο Ιωάννης και ο έλεγχος που του ασκούσε για την παράνομη σύζυγο, επίσης ήταν δίκαιος.

Τα γενέθλια ήταν ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για εκδίκηση με την προτροπή της μάνας και την τέχνη της κόρης.

Η παραπλάνησης του Ηρώδη ήταν τόσο μεγάλη που δεσμεύτηκε ο ίδιος με όρκο, δημόσια. Για ότι την ζητήσει, ακόμη και το μισό βασίλειο του.

Η μέθη και ο όρκος, ήταν τα δύο στοιχεία για να εκτελέσει το κακούργημα της. Οι μητρικές υποθήκες, ήταν φονικά κακουργήματα, έργα διαβόλου.

Η κόρη δείχνει υπακοή προς την μητέρα της. Την ερωτά τι να ζητήσει, ακόμα και την κεφαλή επί πίνακι. Τυφλή υπακοή. Γεμάτο δολιότητα. Πιστή στην μητέρα της.

Εν «τρυβλίω», ζητά η αναιδέστατη κόρη την κεφαλή του Ιωάννου, ως μίσθωμα για τον χορό της και ως δώρο προς την μητέρα της.
«Μιαιφονίας έγκλημα», ονομάζει ο υμνογράφος την πανουργία της μάνας και την τέχνη της κόρης.

Μητέρα και κόρη, εργάστηκαν ως μαθήτριες του διαβόλου. Πολλές φορές, η κακία και η δολιότητα φανερώνουν πράξεις εναντίων άλλων. Ίσως με άλλους τρόπους και άλλους πόνους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε πει: «πάλι Ηρωδιάδα μαίνεται πάλι ταράττεται, πάλι ζητών την κεφαλήν επί πίνακη … ». Πόσοι άνθρωποι στις ημέρες μας θα το πουν επίσης αυτό …

Η μητέρα και η κόρη, ως μαθήτριες του διαβόλου, ευφράνθηκαν με φόνο, εμείς ας εορτάσωμεν με πόθω ευσεβείας και ευλάβειας.

Έτσι μας καλεί η Εκκλησία, όλους μας την του Ιωάννου μακαρίαν σφαγήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου