Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας: «Ω Παναγία Δέσποινα, βάλε το παντοδύναμό Σου Χέρι και σώσε την πατρίδα μας, που Σε αγαπάει πολύ και σού έκτισε τόσες Εκκλησιές και Μοναστήρια στην Χάρη Σου»

Αγαπητοί μου αδελφοί,
1. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα χρόνια και αυτές τις ημέρες η πατρίδα μας Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και εμείς τα παιδιά της είμαστε ταραγμένοι και εναγώνιοι γι᾽ αυτό. 
Αλλά, προσοχή! Δεν μας επιτρέπεται ούτε σαν Έλληνες, ούτε περισσότερο σαν χριστιανοί που είμαστε, δεν μας επιτρέπεται, λέγω, να χάνουμε το ψυχικό μας κουράγιο και την ειρήνη μας και να βουλιάζουμε.
Η ιστορία της ένδοξης πατρίδας μας λέγει ότι στον διάβα των αιώνων περάσαμε πολλές δυσκολίες και πολλές φουρτούνες, αλλά δεν χαθήκαμε. Εμείς περάσαμε τουρκιά και πικρή σκλαβιά. Κατεβήκαμε πραγματικά στον τάφο, αλλά αναστηθήκαμε. Θα απογοητευτούμε λοιπόν τώρα; Όχι! Εμείς οι Έλληνες, το βλέπουμε ότι έχουμε δυνατά πνευματικά αποθέματα μέσα μας, που πάντα, σε δύσκολους καιρούς, τα χρησιμοποιούμε και στεκόμαστε στα πόδια μας. Ούτε και τώρα λοιπόν μας επιτρέπεται να λιποψυχήσουμε και να παραλύσουν οι ψυχικές μας δυνάμεις. Είναι ανάρμοστο αυτό για τον Έλληνα και για τον Χριστιανό, που πιστεύει σε σταυρωμένο και αναστημένο Αρχηγό του.

Μη χάνουμε λοιπόν, αδέλφια, το κουράγιο μας. Μη χάνουμε την ψυχική μας ειρήνη και ηρεμία. Ο καθένας μας ας κάνει τον σταυρό του, ας κάνει την προσευχή του στην Παναγιά, και ας σκεφτεί ήρεμα και λογικά τι πρέπει να κάνει, τι πρέπει να ψηφίσει για το καλό του τόπου μας.

2. Το ακόμη όμως χειρότερο, που δεν μας επιτρέπεται καθόλου, είναι οι μεταξύ μας διαφωνίες και διαπληκτισμοί για το τι ο καθένας πρέπει να ψηφίσει και να προτιμήσει. Καθόλου επιτρεπτό και αυτό, αδέλφια μου. Ο καθένας μας είναι λογικό πρόσωπο, είναι σεβαστή προσωπικότητα με κρίση και ελευθερία. Επομένως, ο ένας πρέπει να σέβεται την προτίμηση του άλλου και δεν επιτρέπεται να επιβάλει ετσιθελικά στον άλλο να ταυτιστεί με το δικό του εγώ. Αυτό δεν λέγεται ελευθερία του ανθρώπου, την οποία σέβεται και Αυτός ο Θεός. Ας προσέξουμε, γιατί, αν τρωγόμαστε μεταξύ μας, δεν μας αξίζει να χαρούμε όμορφη και γλυκειά πατρίδα. Όπως το είπε και ο ποιητής μας, «εάν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει ελευτεριά»! Ο καθένας με την δική του ψήφο, σαν ελεύθερος άνθρωπος, αποβλέπει, όπως το νομίζει αυτός, για το καλό της πατρίδας. Όλοι λοιπόν ξεκινάμε από το ίδιο κίνητρο, από την αγάπη στην πατρίδα μας. Καί όλοι αποβλέπουμε στον ίδιο σκοπό, στο καλό της πατρίδας μας. Καί αφού λοιπόν όλοι μας αγαπάμε την πατρίδα και όλοι μας, από την δική του πλευρά ο καθένας, αποβλέπουμε στην δόξα της, δεν επιτρέπονται οι μεταξύ μας διαπληκτισμοί και φαγωμάρες.

Ως Επίσκοπός Σας, αγαπητοί μου Γορτύνιοι και Μεγαλοπολίτες αδελφοί, θέλω να έχω την χαρά ότι, πρώτον μεν, δεν είστε αδιάφοροι για την τωρινή δυσκολία της πατρίδος μας, δεύτερον δε, θέλω να σας βλέπω ομονοούντας και ομόψυχους, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί δυναμικά την κρίση. Γιά μένα την αναπαυτική λύση στην κρίση που διερχόμαστε την έδωσε μια Γορτύνια γιαγιά, που μου είπε: «Η Παναγία που επέτρεψε να φτάσουμε μέχρις εδώ, Αυτή θα βρεί τον τρόπο να μας βγάλει από δω»! Δεν θα μας αφήσει, αδέλφια μου, ο Χριστός και η Παναγία να χαθούμε, όχι, δεν θα μας αφήσει! Μόνο, που ας πάρουμε την απόφαση να ζήσουμε πιά σωστά, όπως πρέπει σε χριστιανούς βαπτισμένους στην άγια Κολυμπήθρα και σε Έλληνες, που έχουν τόσο ένδοξη ιστορία.

Αυτήν την περίοδο ερμηνεύω τον προφήτη Ησαία και είμαι στο 21ο κεφάλαιο. Εκεί διαβάζω για τον λαό του Θεού ότι ευρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά ο Θεός τον παρηγορεί και του λέγει: «Αλώνισμά μου, σιτάρι του αλωνιού μου» (στιχ. 10)! Τον γλυκό αυτόν λόγο του Θεού μου ταιριάζει να τον πω για την πατρίδα μου την Ελλάδα.

Είναι καλό και εκλεκτό σιτάρι η Ελλάδα. Είναι «σιτάρι του αλωνιού», που το αλέθει ο Θεός με προορισμό να τραφεί όλος ο κόσμος! Καί παρακάτω, αδελφοί, στο ίδιο κεφάλαιο του προφήτου Ησαίου, διάβασα για άλλο έθνος, που κινδύνευε και αυτό, και ζήτησε από τον προφήτη να του πεί ποιό θα είναι το μέλλον του. Καί ο προφήτης απήντησε αινιγματικά. Είπε: «Έρχεται πρωί, αλλ᾽ επίσης και νύκτα» (στιχ. 12)! Τα λόγια αυτά του προφήτου σημαίνουν ότι στην κρίση του έθνους εκείνου «θα έρθει πρωί», θα έρθει δηλαδή αναψυχή και λύση της κρίσης. Αλλά τους προειδοποιεί ο προφήτης ότι, αν δεν μετανοήσουν, θα έλθει πάλι «νύχτα», θα έλθει δηλαδή κάποια άλλη νέα κρίση. Γι᾽ αυτό και τους λέγει: «Αλλ᾽ επίσης και νύκτα».

Προσωπικά, αδέλφια μου, επειδή γνωρίζω ότι πολλοί προσεύχονται για την αγαπημένη μας πατρίδα, την γλυκειά μας Ελλάδα, «θα έρθει πρωί» στην παρούσα κρίση. Θα γλυκοχαράξει! Ας προσέξουμε όμως, γιατί ο Ησαίας απειλεί στην παραπάνω του προφητεία, «αλλ᾽ επίσης και νύκτα», αν δεν μετανοήσουμε.
Ω Παναγία Δέσποινα, Υπέρμαχε Στρατηγέ μας, βάλε το παντοδύναμό Σου Χέρι και σώσε την πατρίδα μας Ελλάδα, που Σε αγαπάει πολύ και σού έκτισε τόσες Εκκλησιές και Μοναστήρια στην Χάρη Σου.

Με πολλές ευχές
† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου