Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Οι Α΄ Χαιρετισμοί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εψάλησαν στα Ιεροσόλυμα οι Α΄ Χαιρετισμοί την περασμένη Παρασκευή. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών ενώ στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Πατριάρχη κ.κ.Θεόφιλος.
Στην σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου τονίζεται: «Την 5.15 μ.μ. ώραν της Παρασκευής, 14ης/27ης Φεβρουαρίου 2015, εψάλη εις το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως ο Κανών του Ακαθίστου Ύμνου και ανεγνώσθη η Α’ Στάσις των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Της μεγαλοπρεπούς, άμα δε και κατανυκτικής ακολουθίας ταύτης προεξήρξεν η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, κατελθών εκ του Πατριαρχείου μετά Συνοδείας του Γέροντος Αρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου, του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτου π. Κελαδίωνος, του Τελετάρχου Αρχιμανδρίτου π. Πορφυρίου, ο οποίος κατά το Τυπικόν συνέψαλε τω Μακαριωτάτω, του Παραδραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου Αγιοταφίτου και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων, συμπροσευχομένου του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Γεωργίου Ζαχαριουδάκη και συνεργατών αυτού.

Τον κανόνα της Ακολουθίας ταύτης έψαλαν Αγιοταφίται Πατέρες, την Α’ Στάσιν των Χαιρετισμών ανέγνωσεν εμμελώς ο Μακαριώτατος, ο Οποίος και εκήρυξε τον θείον λόγον εις το ευλαβές εκκλησίασμα το αποτελούμενον εκ μοναχών, μοναζουσών και ευλαβών προσκυνητών, έχοντα ως έπεται:

«Την θείαν ταύτην και πάντιμον τελούντες εορτήν οι θεόφρονες της Θεομήτορος, δεύτε τας χείρας κροτήσωμεν τον εξ αυτής τεχθέντα Θεόν δοξάζοντες», αναφωνεί ο μελωδός της Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Ευλαβείς προσκυνηταί,

Σήμερον και κατά την πρώτην εβδομάδα των Νηστειών της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστήςπροσήλθομεν εις τον Πανίερον τούτον Ναόν της Αναστάσεως του Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού διά να τιμήσωμεν το ιερόν πρόσωπον της υπερευλογημένης Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.

Καί τούτο, διότι το πρόσωπον της αειπαρθένου Μαρίας κατέχει την πλέον εξέχουσαν θέσιν εις το άρρητον μυστήριον της θείας οικονομίας, δηλονότι της ενσαρκώσεως του Θεού Λόγου εκ των αγνών αιμάτων αυτής της Μαρίας, της γενομένης Μητέρας του Θεού και απαρχής της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.

«Δεύτε τας χείρας κροτήσωμεν τον εξ αυτής τεχθέντα Θεόν δοξάζοντες». Ας χειροκροτήσωμεν από χαρά, δοξάζοντας τον Θεό, που γεννήθηκε απ᾽ αυτήν , λέγει ο μελωδός, πάντες που επιτελούμεν την θείαν και πάντιμον εορτήν των «Χαιρετισμών της Θεομήτορος».

Εξαίρων το θαυμαστόν και ανερμήνευτον γεγονός του Ευαγγελισμού της Παρθένου Μαρίας υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ εν τη πόλει Ναζαρέτ, ο μελωδός της Εκκλησίας αναφωνεί: «Χαίρε αστήρ εμφαίνων τον ήλιον, δηλαδή τον Χριστόν, χαίρε γαστήρ ενθέου σαρκώσεως. Χαίρε δι᾽ ης νεουργείται η κτίσις . Χαίρε δι᾽ ης βρεφουργείται ο Κτίστης».

Όντως, αγαπητοί μου, το μέγα τούτο μυστήριον της ενθέου σαρκώσεως εις την γαστέρα της κεχαριτωμένης Μαρίας, το οποίον μυστήριον ολοκληρώνεται με το σταυρικόν πάθος και την Ανάστασιν του Σωτήρος και λυτρωτού ημών Ιησού Χριστού, αποτελεί το «κεφάλαιον των δογμάτων» της πίστεως ημών και το της αγίας ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας ιερόν και άφθαρτον κήρυγμα της αιωνίου σωτηρίας.

Το κήρυγμα δε τούτο είναι του Ευαγγελίου λόγος, περί ου ο θείος Παύλος λέγει: « ο λόγος μου και το κήρυγμά μου ουκ εν πειθοίς ανθρωπίνης σοφίας λόγοις, αλλ᾿ εν αποδείξει Πνεύματος και δυνάμεως, ίνα η πίστις υμών μη η εν σοφία ανθρώπων, αλλ᾿ εν δυνάμει Θεού».

Αυτή ακριβώς η δύναμις του Θεού και το Άγιον Πνεύμα ανέδειξαν την Παρθένον Μαρίαν, την νέαν εν Χριστώ Εύαν «δι᾽ ης νεουργείται η κτίσις και βρεφουργείται ο Κτίστης». Το παράδοξον τούτο τοις ανθρωπίνοις λογισμοίς γεγονός βεβαιώνει ο μέγας Παύλος λέγων: «ει τις εν Χριστώ, καινή κτίσις, τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα», (Β´ Κορ. 5, 17).

Επειδή η θεοδόχος Παρθένος Μαρία εγένετο συνεργός εις την εν Χριστώ ανακαίνισιν ημών των ανθρώπων, οι άγιοι θεοφόροι πατέρες ώρισαν, όπως εν τω καιρώ της αγίας και μεγάλης Νηστείας της Τεσσαρακοστής τιμάται το Πανάγιον Αυτής πρόσωπον.

Ο δε νυν καιρός της νηστείας, αγαπητοί μου, είναι καιρός μετανοίας. Είναι καιρός, κατά τον οποίον καλούμεθα να αποθέσωμεν τον παλαιόν άνθρωπον, τον φθειρόμενον κατά τας επιθυμίας της απάτης, δηλαδή της αμαρτίας και να ενδυθώμεν τον καινόν άνθρωπον, τον κατά Θεόν κτισθέντα εν δικαιοσύνη και οσιότητι της αληθείας, ως κηρύττει ο σοφός Παύλος, ( Εφεσ. 4, 22-23).

Εξ άλλου, αυτός ούτος ο Κύριος ημών Ιησούς υπέδειξεν εις ημάς την βαθυτέραν σημασίαν και τον τρόπον της νηστείας, όταν ωδηγήθη υπό του Αγίου Πνεύματος εις την έρημον, διά να πειρασθή υπό του διαβόλου και αγωνισθή νικηφόρως κατ᾽ αυτού, «νηστεύσας ημέρας τεσσαράκοντα και νύκτας τεσσαράκοντα», (Ματθ. 4,2).

Με άλλα λόγια, ο Ιησούς προετοιμάσθηκε διά το εκούσιον αυτού πάθος, δηλονότι τον σταυρικόν αυτού θάνατον και την εκ νεκρών νικηφόρον Ανάστασιν κατά του θανάτου της φθοράς και της αμαρτίας. Εις τούτο σκοπεύει και ο καιρός της Νηστείας της Αγίας Τεσσαρακοστής, εις την διά της νεκρώσεως των παθών ημών, προετοιμασίαν διά την συμμετοχήν ημών εις τον αναστάντα Χριστόν τον ανακαινίσαντα τον παλαιόν Αδάμ, δηλαδή τον παλαιόν ημών άνθρωπον. Προς τούτο ο Απόστολος Παύλος παραγγέλλει λέγων:

«Νεκρώσατε ούν τα μέλη υμών τα επί της γης, πορνείαν, ακαθαρσίαν, πάθος, επιθυμίαν κακήν, και την πλεονεξίαν, ήτις εστίν ειδωλολατρία, δι’ α έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας, εν οις και υμείς περιεπατήσατέ ποτε, ότε εζήτε εν αυτοίς· νυνί δε απόθεσθε και υμείς τα πάντα, οργήν, θυμόν, κακίαν, βλασφημίαν, αισχρολογίαν εκ του στόματος υμών· μη ψεύδεσθε εις αλλήλους, απεκδυσάμενοι τον παλαιόν άνθρωπον συν ταίς πράξεσιν αυτού και ενδυσάμενοι τον νέον τον ανακαινούμενον», (Κολ. 3, 5-10).

Αρωγόν και βοηθόν εις τον αγώνα της νεκρώσεως του φρονήματος της σαρκός ημών και της εγκρατείας εις πάντα, (Α´ Κορ. 9,25), προσέτι δε και της μετανοίας έχομεν την Πάναγνον Μητέρα του Θεού, την Πύλην την επουράνιον, την θύραν του ελέους, την βαστάζουσαν τον βαστάζοντα πάντα, Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

Παρακαλέσωμεν αδελφοί μου την πλατυτέραν των Ουρανών, κυρίαν ημών Θεοτόκον, αειπαρθένον Μαρίαν, ίνα ταίς πρεσβείαις αυτής δυνηθώμεν να διέλθωμεν το άγιον της Νηστείας στάδιον μετ᾽ αγάπης, χαράς, μακροθυμίας, πίστεως πραότητος και εγκρατείας και ούτως αξιωθώμεν της εν Χριστώ συναναστάσεως ημών. Αμήν.

Η ακολουθία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πατριαρχείου.

Η ακολουθία των Χαιρετισμών ετελέσθη ωσαύτως και εις την Ιεράν Μονήν του προφήτου Ηλιού, την κειμένην μεταξύ Ιεροσολύμων και Βηθλεέμ, προεξάρχοντος του Πατριαρχικού Επιτρόπου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου ως και εις πάντας τους Ναούς του Πατριαρχείου».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου