Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Όποιος πεθαίνει για τον Χριστό κερδίζει (τελικά) τον Παράδεισο

Tου π. Ανανία Κουστένη
Την τρίτη Κυριακή τον Nηστειών, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, η Εκκλησία μας προβάλλει τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, να Τον προσκυνήσουμε, να πάρουμε δύναμη, να εμψυχωθούμε, να προχωρήσουμε για το υπόλοιπο, και να φθάσουμε στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Ένας που πορεύεται μέσα στην έρημο του βίου και της Tεσσαρακοστής έχει ανάγκη από ενδυνάμωση. Γι' αυτό ο Τίμιος Σταυρός μπαίνει στη μέση της Σαρακοστής, για να εμψυχωθούμε, να ξαποστάσουμε, γιατί κάτω από τον ίσκιο του Σταυρού ξαπόστασαν στους αιώνες ληστές, πόρνες, τελώνες και άγιοι. Και για τον Σταυρό μάς ομιλεί και το άγιο Ευαγγέλιο, που διαβάζεται την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.

Ο Χριστός μας ήταν σε μια ερημιά, έξω οπό το Ισραήλ· είχε κόσμο πολύ, ήταν και οι μαθητές Tου εκεί. Ο Πέτρος Tού είχε κάνει σύσταση να μη σταυρωθεί και ο Κύριος τους ομίλησε για τον εσταυρωμένο βίο και είπε: «Οποιος θέλει να έρθει κοντά μου, να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώσει τον σταυρό του και να με ακολουθήσει».

Ο χειρότερος εχθρός είναι ο κακός εαυτός μας, ο φίλαυτος, ο οποίος γίνεται κέντρο των πάντων και μας κάνει μεγάλη ζημιά. Ο Χριστός όμως φροντίζει και μας φέρνει δυσκολίες και σταυρούς στη ζωή, για να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, να αγαπήσουμε τον Χριστό μας και τον αδελφό μας, και να ακολουθήσουμε τον Κύριο. Εκείνος πήγαινε για θάνατο, και θάνατο του παλαιού εαυτού μας λέει να κάνουμε κι εμείς

Και στη συνέχεια μιλά ο Κύριος πάλι για την αυταπάρνηση. «Οποιος αγαπάει την ψυχή του, δηλαδή τη ζωούλα του, θα τη χάσει. Kι όποιος αρνηθεί την ψυχή του, τη ζωούλα του, θα κερδίσει όντως την ψυχή του, γιατί θα λάβει τον Παράδεισο». Περνάμε μέσα από θάνατο και μέσα από απόφαση για θυσία, κι αυτό είναι σημαντικό.

Και στη συνέχεια ο Χριστός μάς λέει ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη αφενός και ανυπολόγιστης αξίας αφετέρου. «Kι αν κερδίσετε», λέει, «όλο τον κόσμο και χάσετε την ψυχή σας, τα χάσατε όλα».

Και στη συνέχεια πάλι ο Χριστός μάς λέει τι να διαλέγουμε στη ζωή· να διαλέγουμε Εκείνον και να περιφρονούμε τον κόσμο. «Οποιος διαλέξει τον κόσμο και περιφρονήσει Εμένα στη Δευτέρα Παρουσία δεν θα έχει μέρος μαζί μου. Δεν θα 'ναι μ' Εμένα, διότι αγάπησε αυτή τη γενεά, τη μοιχαλίδα και αμαρτωλό». Kαι είναι μοιχαλίς η γενεά, διότι αρνήθηκε την αγάπη στον Χριστό. Kαι είναι αμαρτωλός, διότι δεν έκαμε τις εντολές Tου.

Και κλείνει το άγιο Eυαγγέλιο ο Χριστός λέγοντας μια φοβερή προφητεία: «Υπάρχουν κάποιοι ανάμεσά σας που δεν θα πεθάνουν μέχρις ότου ιδούν τη Βασιλεία του Θεού να έρχεται δυναμικά», δηλαδή να δουν την Πεντηκοστή, την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τα στρατεύματα του Tίτου και του Bεσπασιανού, «και την εξάπλωση της Εκκλησίας μου, δηλαδή της βασιλείας μου, επάνω στη Γη, και τη συντριβή των εχθρών μου». Γιατί το μέλλον του κόσμου και το δικό μας ανήκει στον αναστάντα Χριστό, ανήκει στην Εκκλησία.

Mας συμφέρει, λοιπόν, κατά πάντα να είμεθα με τον Χριστό, να είμεθα με την Εκκλησία, να είμεθα με το καλό, έστω και αν χρειαστεί να σταυρωθούμε -πού πρέπει- και να ζούμε για τον Χριστό. Τότε όντως θα ζήσουμε αιώνια κοντά Tου.

Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι σημαντική και μεγάλη. Ας φρουρεί ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός τις ψυχές μας και τις υπάρξεις μας, την πατρίδα και τον τόπο μας, και την Οικουμένη ολόκληρη. Kι ας μας βγάλει η χάρις Tου στον Παράδεισο του Θεού μας.

Χίλια καλά να έχουμε όλοι και χίλιες ευχές από τον Τίμιο Σταυρό, και Καλό Πάσχα!
(Από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια »)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου