Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Νεομάρτυρες (Β)

Με τον όρο αυτόν δεν γίνεται κάποιος αξιολογικός διαχωρισμός των Αγίων. Οι Νεομάρτυρες δεν υστερούν σε τιμή και δόξα από τους αρχαίους μάρτυρες της Εκκλησίας απλώς τους προσδίδετε αυτός ο χαρακτηρισμός ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η χρονική περίοδος του μαρτυρίου τους.
Ως διαχωριστική γραμμή τίθεται κυρίως η άλωση της Βασιλεύουσας. Από τότε και μέχρι σήμερα όσοι υπογράφουν με το αίμα τους την μαρτυρία της πίστεως και της αγάπης τους προς τον Χριστό ονομάζονται Νεομάρτυρες.
Στην εποχή της Τουρκοκρατίας οι Νεομάρτυρες εκτός από την Χάρη και ευλογία προς τους Πιστούς αναπτέρωναν και στήριζαν τις ελπίδες τους. Ήταν η περίτρανη απόδειξη πως όσο δυνατός και αδυσώπητος να ήταν ο κατακτητής δεν μπορούσε με καμμία δύναμη να υποδουλώσει τις ψυχές των Ορθοδόξων Ρωμιών!
Οι Πέντε Οσιομάρτυρες στη Νήσο Λειψώ
Το νησί με ιστορική ονομασία «η Λειψώ» και νεότερη «οι Λειψοί» βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Δωδεκανήσου στα ανατολικά του Αιγαίου... (12/1/10)
Ο Άγιος Πολύδωρος
Η Εκκλησία εορτάζει και τιμά το μαρτύ­ριο του Αγίου Νεομάρτυρος Πολυδώρου του εκ Κύπρου στις 3 Σεπτεμβρίου. (28/8/09)
Η Αγία Αργυρή
Η αγία Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσσα της Μ. Ασίας το έτος 1688 από ευσεβείς γονείς το Γεώργιο και τη Σωσάνη. Εορτάζει στις 30 Απριλίου. (26/4/09)
Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός
Άγιοι της Εκκλησίας. Ο Άγιος Φωκάς γεννήθηκε και ανατράφηκε στην μεγαλούπολη Σινώπι, κοντά στην Μαύρη θάλασσα.... (3/4/08)
Άγιοι Κινέζοι μάρτυρες
Άγιοι της Εκκλησίας. Κινέζοι που μαρτύρισαν στις 11 Ιουνίου 1900. Ημέρα διοκλητιάνειου διωγμού των ευαρίθμων Χριστιανών της αχανούς Κίνας.
Η Αγία Κυράννα
Η Αγία Κυράννα γεννήθηκε στην Αβυσσώκα της Θεσσαλονίκης, σημερινή Όσσα της επαρχίας Λαγκαδά... (9/2/09)
Ο νέος Οσιομάρτυρας Νικοδημος
Άγιοι της Εκκλησίας. Ο Βίος και το μαρτύριο του νέου Οσιιομάρτυρα Νικοδήμου του ράπτη που ασκήθηκε στην Σκήτη της Αγίας Άννης του Αγ. Όρους.... (1/7/08)
Ο Άγιος Αχμέτ
Άγιοι της Εκκλησίας. Κατά το έτος 1682, στις 3 Μαΐου, Εμαρτύρησε στο ο Αχμέδ κάλφας... (2/7/2008)
Η Αγία Ακυλίνα
Άγιοι της Εκκλησίας Η Αγία Ακυλίνα γεννήθηκε το έτος 1745 μ.Χ. στο Ζαγκλιβέρι της Θεσσαλονίκης. (19/9/08)
Μαρτύριο είκοσι τριών Τούρκων στα Θυάτειρα
Αφορά το ευκλεές μαρτύριο είκοσι τριών Τούρκων στα Θυάτειρα, πόλη περίφημη και η οποία μνημονεύεται από τον Απόστολο Ιωάννη στην Αποκάλυψη του. (6/10/08)
Ιερομάρτυς Ιωάννης της Σάντα Κρουζ
Ο Άγιος Νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας πάτερ Ιωάννης της Σάντα Κρούζ μαρτύρησε στα χέρια σατανιστών στις 18 Μαΐου 1985. (3/12/08)
Άγιοι 6000 Μάρτυρες
Άγιοι 6000 Μάρτυρες Μοναχοί στην έρημο του Οσίου Δαυίδ (1616) της Γεωργίας... (6/2/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου