Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Βίος Οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτη

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Δεκαπολίτης γεννήθηκε στην πόλη Ειρηνούπολη στην Δεκάπολη της Ισαυρίας στα Ν.Α.της Μ.Ασίας. Πιστεύετε ότι γεννήθηκε γύρω στα 780-790.
Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και η μητέρα του Μαρία ήταν πολύ ευλαβής. Όταν οι γονείς του τον προέτρεψαν να παντρευτεί αρνήθηκε και αναχώρησε για τα βουνά της Ισαυρίας, Εκεί γνώρισε έναν πρώην επίσκοπο Δεκαπόλεως ο οποίος κρυβόταν επειδή ήταν υπερασπιστής των εικόνων. Μαθαίνοντας ότι θέλει να γίνει μοναχός τον προέτρεψε να μείνει σ’ένα κοντινό μοναστήρι.
Όταν πέθανε ο πατέρας του η μητέρα του τον προέτρεψε να μείνει στο ίδιο μοναστήρι με τον αδελφό του,όπως και έκανε.Εν τω μεταξύ όμως ο ηγούμενος και κάποιοι μοναχοί πέρασαν από τη μεριά των εικονομάχων.Ο Γρηγόριος τότε ειχε το θάρρος να ομολογήσει την πίστη του και επέπληξε τον ηγούμενο μπροστά σ’ολους τους μοναχους.Ο ηγούμενος διέταξε να τον χτυπήσουν και ο Αγιος χτυπημένος και γεμάτος πληγές πήγε σ’ένα ‘άλλο μοναστήρι της Δεκαπόλεως όπου ηγούμενος ήταν ένας θείος του ο Συμεών.Εκεί έμεινε 14 χρόνια.
Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πνευματικής ζωής μετά από σκληρους πνευματικούς αγώνες,μια φωνή τον προέτρεψε να φύγει από την Δεκάπολη και να πάει σ’αλλα μέρη.Εζησε έναν χειμώνα στην Έφεσο σ’ένα μοναστήρι .Από εκεί κατά σειρά πέρασε από την Προικόνησο, την Μακεδονία τη Θεσσαλονίκη οπου τον χτύπησε ένας ληστής και ο Άγιος προσευχήθηκε στο Θεό να τον συγχωρέσει. Έπειτα από την Κόρινθο πέρασε στη Ρώμη.
Εκεί έζησε μερικούς μήνες ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων μέχρι που θεράπευσε έναν δαιμονισμένο.Έφυγε κρυφά στις Συρακούσες όπου έκανε πολλά θαύματα. Επέστρψε στη Θεσσαλονίκη και έμεινε στη Μονή του Αγίου Μηνά. Έγινε γνωστός για το διορατικό του χάρισμα ,τη δύναμη της προσευχής του τα πολλά του θαύματα, όπως λέγει ο Ιγνάτιος ο διάκονος που κατέγραψε τον βίο του και τους πύρινους λόγους του ενάντια στους εικονομάχους.
Προς το τέλος της ζωής του έφυγε για την Κωνσταντινούπολη για να δει τον θείο του τον Συμεών παρότι υπέφερε από βαριά ασθένεια. Πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 840.
Σύντομα ο τάφος του έγινε τόπος προσκυνήματος εξαιτίας των πολλών του θαυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου