Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Η ΓΥΜΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός ήλθε στα μέρη των Γεργεσηνών. Καθ’ οδόν συνάντησε δύο δαιμονισμένους σε φοβερή κατάσταση, λόγω της κατοχής τους από πλήθος πονηρών πνευμάτων. Οι δαίμονες ζήτησαν από τον Χριστό να τους επιτρέψει να μπουν σε μια αγέλη χοίρων και ο Κύριος το επέτρεψε. 
Με την είσοδο των δαιμόνων στους χοίρους, η αγέλη ολόκληρη όρμησε στο γκρεμό και πνίγηκε στη θάλασσα. Μπρος στο φαινόμενο αυτό, οι κάτοικοι ζήτησαν από τον Χριστό να φύγει από τη χώρα τους, φοβούμενοι χειρότερες συμφορές από την παρουσία του (Κυριακή Ε΄ Ματθαίου).

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Άγιος Νεομάρτυρας Μιχαήλ Πακνανάς ο Κηπουρός

Άγιος Νεομάρτυς Μιχαήλ Πακνανάς στον δήμιο του λίγο πριν τον αποκεφαλισμό του: «Χτύπα για χάρη της πίστης».

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ποιές ήταν οι πρώτες εικόνες της Παναγίας; Ποιός τις έφτιαξε;

Πόσο όμορφη είναι η Ιερή μας Παράδοση. Πόσο απλά είναι όλα… Πόσο μεγαλειώδη και θαυμάσια. Ο ιατρός Λουκάς και η Παναγία μας συνομιλούν. 
Ο ιατρός της ζητάει την άδεια να την ζωγραφίσει και εκείνη την δίνει…Τι ωραία εικόνα. Πόσο όμορφα ξεκίνησε η απεικόνιση των Αγιων μορφών της ορθοδοξίας μας και η τιμητική τους προσκύνηση…
O Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ο πρώτος αγιογράφος στην ορθόδοξη μας ιστορία.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Όσοι ψήφισαν, αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη έναντι Λαού και Θεού»

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του Ορθόδοξου λαού και του Θεού καλεί όσους ψήφισαν το νομοσχέδιο για τον «γάμο» ομοφυλοφίλων, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. 
Πρωτόγνωρο για τη χώρα
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος με τον βαθύ θεολογικό του λόγο και την πάντοτε τεκμηριωμένη άποψή του, αναφέρθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. «Ήταν δύσκολη η βραδιά που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο. Είναι πρωτόγνωρο γιατί η χώρα μας είναι Ορθόδοξη.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος περί της Αναστάσεως του Κυρίου

Πάρα πολύ μεγάλη πραγματικά ἀπόδειξη τῆς Ἀναστάσεως εἶναι τό ὅτι ὁ Χριστός, πού θυσιάστηκε στό Σταυρό, μετά τό θάνατό του ἐπέδειξε τόσο μεγάλη δύναμη, ὥστε ἔπεισε ἀνθρώπους, πού ζοῦσαν σέ διάφορες περιοχές, νά περιφρονήσουν, χάριν τῆς πίστεως πρός αὐτόν 
καί τῆς ὁμολογίας αὐτῆς τῆς πίστεώς τους, καί τήν πατρίδα τους καί τήν οἰκογένειά τους καί τούς φίλους τους καί τούς συγγενεῖς τους καί αὐτή τή ζωή τους καί νά προτιμήσουν ἀντί τῶν εὐχαρίστων καί τερπνῶν τοῦ κόσμου, πού τούς ὑπόσχονταν οἱ ἐχθροί τῆς Πίστεως, καί μαστιγώσεις καί κινδύνους καί μαρτυρικό θάνατο.

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης: «Για οποιαδήποτε άδικη κατηγορία εις βάρος σου να μην αγανακτείς, ούτε από μέσα σου»

Η κακή σκέψη χαλάει την πνευματική ατμόσφαιρα
Για οποιαδήποτε άδικη κατηγορία εις βάρος σου να μην αγανακτείς, ούτε από μέσα σου
Μια μέρα, που σκέψεις πικρίας με κατέκλυζαν για κάποιους ανθρώπους, που με κατέκριναν άδικα, ο Γέροντας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιθετική μου, όπως είπε, στάση. 
Του αντέτεινα, ότι ούτε είπα, ούτε έκανα οτιδήποτε εναντίον των επικριτών μου, αλλά μόνο σκεπτόμουν αρνητικά, χωρίς να εξωτερικεύομαι και, γι' αυτό, χωρίς να θίγω κανέναν. Τότε ο Γέροντας μου φανέρωσε ακόμη ένα μυστικό του πνευματικού αγώνος, λέγοντάς μου:

Πρωτ. Ἰωάννου Σ. Ρωμανίδη (†) - Περί ἀποκλίσεως Δυτικῆς Χριστιανοσύνης ἀπό τό Ὀρθόδοξο ἦθος

Πατερική Θεολογία - Πρωτ. Ἰωάννου Σ. Ρωμανίδη
Διότι ο Χριστός ποιος είναι για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς; Δεν αποκαλείται επανειλημμένως μέσα στις ευχές και στα τροπάρια της Εκκλησίας ως ο «ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών»;
Αν ψάξετε στην Παπική ή στην Προτεσταντική παράδοσι, αυτή η επωνυμία για τον Χριστό, ως ιατρό, δεν υπάρχει πουθενά!
Ο Χριστός μόνο στην Ορθόδοξη παράδοσι αποκαλείται ιατρός.

Μια υπέροχη διαφήμιση από την Ταϊλάνδη. Θα δακρύσετε ...

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Εμένα όλες οι εικόνες της Παναγίας μου αρέσουν. Και μόνον το όνομά Της να βρώ κάπου γραμμένο, το ασπάζομαι»

Ο ταπεινός έχει όλα τα πνευματικά αρώματα: απλότητα, πραότητα, αγάπη χωρίς όρια, καλωσύνη, ανεξικακία, θυσία, υπακοή κ.λπ. Επειδή έχει την πνευματική φτώχεια, έχει και όλον τον πνευματικό πλούτο. 
Είναι επίσης και ευλαβής και σιωπηλός, γι’ αυτό συγγενεύει και με την Κεχαριτωμένη Θεοτόκο Μαρία, η οποία είχε μεγάλη ταπείνωση. Ενώ είχε μέσα της ολόκληρο τον Θεό σαρκωμένο, δεν μίλησε καθόλου, μέχρι που μίλησε ο Χριστός στα τριάντα Του χρόνια.

π. Ἰωάννης Ρωμανίδης - Η Παναγία θεωρείται το πρότυπο όλων των Ησυχαστών και θεολόγων της Εκκλησίας μας

Όταν μένουμε μέσα στη σιωπή – την εσωτερική – ο εχθρός δεν μπορεί να βλάψη την «βαθείαν καρδίαν» του ανθρώπου. Η σιωπή γεννά στην ψυχή του αγωνιστή τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Η ησυχία είναι θεόσδοτος τρόπος ζωής, που οδηγεί στην αναμαρτησία. 
Εισέρχεται η Παναγία στα Άγια των Αγίων για να παραμείνη εκεί σιωπώσα και προσευχομένη δώδεκα ολόκληρα χρόνια και να φθάση στην θέωση. Η Παναγία έζησε στα Άγια των Αγίων σε βαθυτάτη σιωπή και στην συνέχεια έδωσε την σάρκα της στον Λόγο Χριστό και έγινε Μητέρα Του, οπότε μπορούμε να πούμε ότι ο Λόγος του Θεού,

«Χαῖρε, ὀσμὴ τῆς Χριστοῦ εὐωδίας· χαῖρε, ζωὴ μυστικῆς εὐωχίας»

Καλημέρα Παναγία μου!

Κάποιος κύριος, πνευματικοπαίδι μου, μεγάλος κάπως στην ηλικία, οδηγούσε ένα πρωινό το αυτοκίνητο του και σε κάποιο σημείο του δρόμου είδε ένα προσκυνητάρι.
Επειδή λόγω της ηλικίας του οδηγούσε σχετικά αργά, πρόλαβε να δει μέσα στο προσκυνητάρι την εικόνα της Παναγίας. Τότε σκύβοντας ελαφρώς και απευθυνόμενος προς την εικόνα της Παναγίας είπε:
-Καλημέρα, Παναγία μου!

Όσιος Λεόντιος ο Αθωνίτης ο Μυροβλήτης (18 Ιουνίου)

Τὰ μύρα βλύζειν ὦ Λέοντι᾿ ἐκ τάφου
καθαρότητος σῆμά ἐστί σῆς ἄκρας.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ μυρόεντα Λεόντιον ὕδωρ.
Ο βίος του οσίου Λεοντίου του νέου σώζεται στο χειρόγραφο 677 σελ. φ 1-36 της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, Άγιου Όρους, το όποιο γράφτηκε περί τα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα και είναι μετάφραση προηγούμενου κειμένου από τις αρχές του 17ου μ.Χ. αιώνα.

«Αναμνήσεις από τη μαθητεία κοντά στον Διακο-Διονύση Φιρφιρή»

Ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χασανίδης μιλάει στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ο Αγιορείτης Ιεροψάλτης Διακο-Διονύσης Φιρφιρής». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στο Α΄ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ήταν ενταγμένη στις Εκδηλώσεις Θεολογικού Λόγου και Τέχνης (Μάιος 2017) του Τμήματος Θεολογίας.
Πηγή: pemptousia

«Ο πιο σύντομος και σίγουρος δρόμος είναι αυτός με την αγάπη, αυτόν ν’ ακολουθείτε»

Ομιλία του π. Βασιλέιου Καλλιακμάνη, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, στην παρουσίαση του βιβλίου «Όταν παύεις ν’ αγαπάς παύεις ν΄ αναπνέεις»-Νοσηλευτική φροντίδα και Ιεραποστολή στο έργο της Οσίας Γερόντισσας Γαβριηλίας, της Ελένης Πλατίτσας, που πραγματοποιήθηκε στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγ. Μαρίνης Θεσσαλονίκης.
Πηγή: pemptousia

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

π. Σάββας Φιλοθεΐτης - Ψήγματα χρυσού των Αγίων Πατέρων Α΄

Πηγή: koinoniaorthodoxias

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης - Το μαρτύριο του Γέροντα με τον ανυπόφορο κνησμό

Το μαρτύριο του Γέροντα με τα χρόνια εκζέματα των ποδιών του, παρατάθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι κνήμες των ποδιών ήταν σαν ψημένες στο φούρνο. Από τις ρωγμές έτρεχαν διάφορα υγρά. Η επιδείνωση του βασανιστικού κνησμού ήταν μεγάλη, όταν ο Γέροντας έτρωγε τροφές ζωικές.
Έλεγε: Άνθρωπος είμαι, παιδί μου. Μετά από ολόκληρη Σαρακοστή, το Πάσχα θέλω να φάω λίγο ψαράκι. Και μια μπουκιά να δοκιμάσω, το έκζεμα «θυμώνει» και αρχίζει τόσο τρομερός κνησμός, που μου έρχεται να τα «φάω» τα πόδια μου. Συνεχίζοντας, μου λέει:

«Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον»

Ο Κώστας Καβιώτης των Καρυών

Από την Ασκητική Παράδοση
Όλοι οι Καρυώτες γνώριζαν τον Κώστα και του έδειχναν αγάπη και συμπάθεια. Τον έβλεπαν να περιφέρεται στις Καρυές, να λειτουργήται τακτικά στο Πρωτάτο, να κάνη τις τρέλλες του, και όλοι ήταν σε απορία. 
Είναι τρελλός, πάσχει στα μυαλά του ή κάνει τον τρελλό και είναι δια Χριστόν σαλός; Το ήρεμο, φωτεινό, αν και άπλυτο πρόσωπό του, και μερικά σοφά και προορατικά που έλεγε, προβλημάτιζαν τους πατέρες. Ήταν ήσυχος, άκακος, δεν πείραζε κανέναν και δεν ζητούσε τίποτε από κανέναν. Αλλά ποιος ήταν ο Κώστας; Ήταν μοναχός ή λαϊκός; Αυτό ήταν μυστήριο ανεξιχνίαστο.

Blaise Pascal, μία διὰ Χριστὸν ἰδιοφυία

Ο Blaise Pascal ήταν μαθηματικός, φυσικός, συγγραφέας καὶ φιλόσοφος. Γεννήθηκε τὸ 1623 στὸ Clermont τῆς Γαλλίας. Ἀπὸ μικρὸς ἐμφάνισε δείγματα ἰδιαίτερης εὐφυίας καὶ ἐφευρετικότητας, τὰ ὁποία ἀντιλήφθηκε γρήγορα ὁ πατέρας του, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀναλάβει ἀποκλειστικὰ ὁ ἴδιος τὴ μόρφωσή του. 
Ἀπὸ τὰ τρία του, μόλις, χρόνια ὁ Pascal ἔμεινε χωρὶς μητέρα, ἐνῶ ἀπὸ τὴν ἡλικία τῶν 12 μέχρι τῶν 30 περίπου ἐτῶν ἔκανε πολυ σημαντικὲς ἀνακαλύψεις στον χῶρο τῶν μαθηματικῶν καὶ τῆς φυσικῆς.