Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

5 Απριλίου: Εορτάζει η Οσία Θεοδώρα η εν Θεσσαλονίκη

Σήμερα, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Κλαυδίου, Διοδώρου και Νικηφόρου, της Οσίας Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη, καθώς και του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Εφέσω.
Η Οσία Θεοδώρα αναδείχθηκε σε πρότυπο αγνής και ταπεινής ψυχής ανάμεσα στις νέες της Θεσσαλονίκης. Ο πόθος της για το Νυμφίο Χριστό την έφερε στη μοναχική ζωή, όπου με προσευχές, αγρυπνίες και μελέτη του θείου λόγου, σφυρηλατούσε ακόμη περισσότερο τον εαυτό της. Με τα χρήματα από την πώληση των εργόχειρών της χόρταινε τους πεινασμένους συνανθρώπους της. Επίσης, με τις αδελφές στο μοναστήρι έζησε με ειρήνη, πραότητα και μακροθυμία, ένεκα της ταπείνωσης και της διάκρισης που τη διέκριναν. Παρέμεινε στην Εκκλησία ζωντανό υπόδειγμα για όλους τους ανθρώπους που ζουν με τιμιότητα, αυθεντικότητα και συγχωρητικότητα και μετά την αναχώρησή της από τα επίγεια.

Η παράδοση αναφέρει ότι όταν ο Επίσκοπος με τις μοναχές της αδελφότητας και πλήθος πιστών άνοιξαν τον τάφο για την ανακομιδή του ιερού λειψάνου της Οσίας Θεοδώρας, το βρήκαν ακέραιο και χαριτόβρυτο προς δόξα της Παναγίας Τριάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου