Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οι Ρώσοι έφτιαξαν «ιπτάμενη» εκκλησία

Ο ναός, που μοιάζει με σκηνή, μετακινείται μέσω μιας εναέριας πλατφόρμας και συναρμολογείται στο έδαφος, ενώ ειδική μονάδα αλεξιπτωτιστών ιερέων ήδη εκπαιδεύεται, με στόχο την τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος των στρατιωτών 
Η παρουσία της ορθόδοξης πίστης στην αχανή Ρωσία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Στη σύγχρονη εποχή οι Ρώσοι έχουν γίνει μάρτυρες ριζικών πολιτικών ανακατατάξεων, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα η Ορθοδοξία να δεχτεί ανηλεείς διωγμούς επί σειρά δεκαετιών.

Η άνοδος και η επικράτηση του κομμουνιστικού καθεστώτος σήμανε το κλείσιμο χιλιάδων ναών και τον διωγμό όχι μόνο απλών πιστών αλλά και κληρικών όλων των βαθμίδων. Προκαλεί ρίγη το γεγονός ότι εκείνη την τραγική για την Ορθοδοξία περίοδο εκατομμύρια άνθρωποι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια εξαιτίας της αγάπης τους προς τον Χριστό και την Εκκλησία Του. 

Παρ' όλα αυτά, έμειναν στέρεοι στον έναν και μοναδικό Θεό, δίνοντας ακόμη και το ίδιο τους το αίμα για να λάβουν τον φωτεινό στέφανο των αληθινών αθλητών της πίστεως. Το γνήσιο και το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα των Ρώσων άντεξε στο πέρασμα των αιώνων και είναι μέχρι και τις ημέρες μας το στοιχείο που τους χαρακτηρίζει. Ακριβώς λόγω της ευλάβειάς τους, μερικές φορές κάνουν πράγματα που φαντάζουν υπερβολικά στους υπόλοιπους ορθόδοξους λαούς: φτιάχνουν εκκλησίες είτε μέσα στη θάλασσα είτε χρησιμοποιώντας χιόνι σε περιοχές της Σιβηρίας όπου η θερμοκρασία φτάνει τους -30 βαθμούς Κελσίου! 
Και, όμως, η εφευρετικότητά τους τούς πήγε ένα βήμα παρακάτω. Πριν από τέσσερα χρόνια ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να εισαγάγει στο πεδίο των μαχών μια μοναδική καινοτομία στα παγκόσμια χρονικά: έναν ορθόδοξο ναό για τις ανάγκες των στελεχών του στρατού ξηράςκαι του ναυτικού.

400 ΙΕΡΕΙΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία βασίζονται σε πληροφορίες που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικές πηγές, για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, δημιουργήθηκε από το μηδέν μια ειδική μονάδα ιερέων αλεξιπτωτιστών, οι οποίοι εκπαιδεύονται όπως και τα υπόλοιπα στελέχη του σώματος. Αυτοί οι ιερείς αλεξιπτωτιστές περιλαμβάνονται σε μια αρχική ομάδα περίπου 12 ορθόδοξων κληρικών, οι οποίοι υπηρετούν στον ρωσικό στόλο της Βαλτικής.Διακαής πόθος των αξιωματούχων του Κρεμλίνου είναι να τοποθετήσουν συνολικά 400 στρατιωτικούς ιερείς στον στρατό και στο ναυτικό.

Εκπρόσωπος του στρατού ο οποίος μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti τόνισε ότι η βασική αποστολή αυτών των ιερέων θα είναι «να υπηρετήσουν τις πνευματικές ανάγκες του προσωπικού και να βελτιώσουν το επίπεδο του ηθικού και της πειθαρχίας στις στρατιωτικές μονάδες». Οσα έγιναν γνωστά γι' αυτή την «ιπτάμενη» εκκλησία, η οποία έχει σχεδιαστεί να βρίσκεται πάντοτε στο πεδίο των μαχών για την εκπλήρωση των θρησκευτικών αναγκών και την «ένεση» ηθικού των στρατιωτών, δημοσιοποιήθηκαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κινητή εκκλησία θα μπορούσε κάλλιστα να μοιάζει με μια απλή στρατιωτική σκηνή αν δεν υπήρχαν οι εικόνες των Αγίων και ο ξεχωριστός τρούλος, ο οποίος έχει τη μορφή κρεμμυδιού, όπως, άλλωστε, συνηθίζεται στη Ρωσία. 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η απόφαση του Κρεμλίνου να υλοποιήσει άμεσα αυτή την εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα, για να τονώσει το θρησκευτικό αίσθημα των Ρώσων στρατιωτών, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη δημόσια συζήτηση στη Ρωσία, με τα περισσότερα σχόλια να επικεντρώνονται στο τεράστιο οικονομικό βάρος του επανεξοπλισμού και στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. 

Σε κάθε περίπτωση, ακούγονται φωνές που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η κινητή -«ιπτάμενη»- εκκλησία μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις κινητές νοσοκομειακές μονάδες του στρατού. 
Οπως τα κινητά νοσοκομεία υπάρχουν στους στρατούς των περισσότερων κρατών του κόσμου για την φροντίδα των τραυματιών, έτσι και η ύπαρξη ενός λατρευτικού χώρου, μιας εκκλησίας εν προκειμένω, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, καθώς οι στρατιώτες έχουν ανάγκη να θεραπεύσουν, εκτός από το σώμα τους, και την ψυχή τους. Ο μικρός ναός, ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, θα τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, ενώ η παρουσία των ιερέων θα τους ανακουφίσει από τον πόνο και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι Ρώσοι υπερηφανεύονται ότι η επινόηση της «ιπτάμενης» εκκλησίας στον τόπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι αποκλειστικά δική τους. Το 2011 οι Ισραηλινοί είχαν κάνει κάτι παρόμοιο, προωθώντας μια κινητή Συναγωγή, με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στους Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε ειδική αποστολή στο νότιο Ισραήλ να προσευχηθούν με μεγαλύτερη άνεση, ενώ ασκούσαν τα καθήκοντά τους.


ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΜΙΑ... ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΚΕΥΗ

Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι ότι ο ιδιαίτερος αυτός ναός μεταφέρεται από αέρος μέσω πλατφόρμας, σαν μια μεγάλη αποσκευή (σ.σ.: περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, κομμάτια, τα οποία συναρμολογούνται στο έδαφος), κάτι που ισχύει και με τα τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα ή άλλου βαρέος τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον εσωτερικό διάκοσμο του ναού θα υπάρχουν σταυροί, καμπάνες και εικόνες - αγιογραφίες, ενώ ο χώρος θα διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται το σταυροειδές σχήμα για το οποίο είναι γνωστοί παγκοσμίως όλοι οι ορθόδοξοι ναοί.
Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου