Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με ...

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Η Ιερά Μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας Ραψάνης

Το 1997 σε μια υπέροχου φυσικού κάλλους περιοχή της Ραψάνης, ιδρύθηκε η γυναικεία Ιερά Μονή (επίσημα Ιερό Ησυχαστήριο) της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, ύστερα από προτροπή του Αγιορείτου γέροντος Εφραίμ, Καθηγουμένου σήμερα της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ.
Ο γέροντας Εφραίμ, πρώην Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους, έχει δημιουργήσει περίπου 20 μοναστήρια στην Αμερική και έχει την πνευματική πατρότητα οκτώ γυναικείων μοναστηριών στην Ελλάδα. Ένα απ’ αυτά είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στη Ραψάνη που σήμερα αριθμεί 4 μοναχές.

Το 1997 η μακαριστή γερόντισσα Εφραιμία (κοιμήθηκε τον Μάρτιο του 2013) και η νυν Ηγουμένη μοναχή Μαρία ήρθαν με συμβουλή του γέροντα Εφραίμ στη Ραψάνη από την Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Πορταριάς Πηλίου. Ένας από τους λόγους της εγκατάστασης αυτής ήταν ότι από το μέρος αυτό στη Ραψάνη πέρασε και δίδαξε για αρκετό διάστημα στη Τουρκοκρατία ο επίσης μοναχός της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους και εθνομάρτυρας, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Το μοναστήρι είναι αρκετά φιλόξενο και περιποιημένο. Ξεχωρίζει το κύριο οικοδόμημα, όπου στεγάζονται το Καθολικό (Ναός) της μονής, που τιμάται στην Αγία Ταβιθά, καθώς και τα κελιά με το αρχονταρίκι. Ο επισκέπτης-προσκυνητής μπορεί να προσκυνήσει δύο ιερές εικόνες της Παναγίας, την Γοργοϋπήκοο και την Γλυκοφιλούσα.
Τα τελευταία χρόνια χτίζεται στον περιβάλλοντα χώρο το νέο Καθολικό της μονής και πρόσφατα έγιναν τα θυρανοίξια του νέου υπογείου ναού, που τιμάται στον Άγιο Παντελεήμονα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο. Το μοναστήρι πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο.
INFO
Το μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή στο μέσο του δρόμου μεταξύ της Εθνικής Οδού και της Ραψάνης. Η μονή είναι επισκέψιμη ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία. Τηλέφωνο: 24950-61010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου