Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας (17 Μαΐου)

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ανδρονίκου και Ιουνίας των Αποστόλων εκ των Ο΄, των Οσίων Νεκταρίου και Θεοφάνους, κτητόρων της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, του Αγίου Θεοδώρου Σολέας της Κύπρου και του Αγίου Αθανασίου του Νέου, Επισκόπου Χριστιανουπόλεως. Επίσης, σήμερα αποδίδεται η εορτή της Μεσοπεντηκοστής.
Το άγιο ζεύγος των Ανδρονίκου και Ιουνίας έζησε κατά την εποχή των Αποστόλων στη Ρώμη και πολύ ενωρίς προσήλθε στις τάξεις του Χριστιανισμού. Αυτό βεβαιώνει και ο Απόστολος Παύλος στην Επιστολή Προς Ρωμαίους, στην οποία αποκαλεί τους δύο Αγίους, «συνεργάτες και συναιχμάλωτούς του», οι οποίοι διακρίνονται ανάμεσα στους Αποστόλους και έχουν γίνει Χριστιανοί με τη φροντίδα του ιδίου του Αποστόλου των Εθνών.

Ανήκοντας στον ευρύτερο κύκλο των εβδομήντα αποστόλων του Κυρίου, οι Άγιοι Ανδρόνικος και Ιουνία ανέπτυξαν μεγάλη ιεραποστολική δράση, για την οποία συνελήφθησαν, ρίχθηκαν στη φυλακή και υπέστησαν πολλές ταλαιπωρίες και βασανιστήρια για την αφοσίωσή τους στο θέλημα του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Οι Άγιοι Ανδρόνικος και Ιουνία κοιμήθηκαν ειρηνικά, σε μεγάλη ηλικία, έχοντας βιώσει έμπρακτα αυτό που η Εκκλησία ορίζει ως πρωταρχικό σκοπό του γάμου. Δηλαδή, την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοσυμπλήρωση των συζύγων ώστε, μέσω της οικογένειας που χαρακτηρίζεται ως η κατ’ οίκον εκκλησία, να εξασφαλίσουν τη σωτηρία εν Χριστώ. 

Ας έχουν, λοιπόν, θάρρος και υπομονή οι σύζυγοι, που με απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, ζουν αυθεντικά και τίμια τη γαμήλια σχέση, και με πίστη στον αναστημένο Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό ανατρέφουν τα παιδιά τους με αγάπη και στοργή, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και στερήσεις της μεταβαλλόμενης σύγχρονης εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου