Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πότε επιτρέπεται ό πιστός να αλλάξει Πνευματικό;

Πνευματικοί Διάλογοι 
με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα
Ιδού Τι λέγουν οί Κανόνες όσον άφορα με αυτό: "Όποιος άνθρωπος αφήσει τον Πνευματικόν του χωρίς συγκεκριμένη αιτία καί εξομολογείται σ' άλλον, να χωρίζεται από την Εκκλησία μαζί μ' αυτόν πού τον δέχθηκε. 
Σε περίπτωση πού ό Πνευματικός μετά από πολλή υπομονή καί συμβουλές, δεν βλέπει καμιά διόρθωση στους πιστούς, ένας τέτοιος κανόνας του επιβάλλεται ν' αλλάξει Πνευματικό, με την προϋπόθεση Ότι δεν κατανοεί να θεραπεύσει τα ψυχικά του τραύματα.
Εάν κάποιος ήταν αφορισμένος από τον Επίσκοπο του δεν επιτρέπεται να πάει σ' άλλον Επίσκοπο προτού να συγχωρηθεί από τον Επίσκοπο του. Όμως αυτός μπορεί να επικαλεστεί την σύνοδο για να υπερασπιστεί καί ή σύνοδος μπορεί να λαβή μία άλλη απόφαση.
Ό άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης λέγει Ότι «ό Ιερεύς πρέπει να αφορίζει (να απαγορεύει από τα μυστήρια) τον ένοχο πού τελεί υπό κανόνα, για να μη φορτώνεται με ξένες αμαρτίες. Διότι δεν είναι αυτό υπομονή, αλλά αιτία απώλειας».
Δεν πρέπει εμείς να είμεθα ευσπλαχνικότεροι από τους Αγίους Πατέρας. Ό Αρχιερεύς ή ό Πνευματικός πρέπει βέβαια να είναι υπεράνω αυτών των αμαρτιών, ώστε καί αυτός πού εξομολογείται να μη νομίζει ότι σίγουρα θα του συγχωρηθούν αυτές οί αμαρτίες ούτε θα πρέπει να είναι ό ποιμήν πολύ ανεκτικός καί διευκολύνει με τον τρόπο αυτό τους αμαρτωλούς, καταπατώντας έτσι τον νόμο του Κυρίου.
Άλλα προκειμένου για αυτή τη συγχώρηση των αμαρτιών των να εφαρμόζει τον νόμο του Θεού με δικαιοσύνη. Μπορεί να είναι ανεκτικός μόνον, όταν ό αμαρτωλός αποφασίσει να διορθωθεί από το κακό καί ταπεινωθεί με την μετάνοια.
Πνευματικοί Διάλογοι με τον Ρουμάνο ησυχαστή π. Ηλίε Κλεόπα
Τρίτη συνομιλία (ερωτ. 84-91)
Άγιον Πάσχα 1983 Ιερομόναχος Ιωαννίκιος Μπάλαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου