Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Κατοχικές δυνάμεις απαγορεύουν τον Επιτάφιο στον Αγιο Γεώργιο τον Εξορινό

Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η ακολουθία του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Σε δελτίο Τύπου της Οργάνωσης «Αμμόχωστος η πόλη μας» 
αναφέρεται ότι «μετά από την απαγόρευση των κατοχικών αρχών και παρά τις συντονισμένες και έντονες προσπάθειες μας, δυστυχώς η ακολουθία του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού δεν θα πραγματοποιηθεί».

Ως εκ τούτου, προστίθεται «καλούμε όσους θέλουν και μπορούν, να συμμετέχουν μαζί με τους εγκλωβισμένους μας στην ακολουθία του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο, που θα γίνει την Μεγάλη Παρασκευή στις τέσσερις το απόγευμα».

Στο δελτίο Τύπου εκφράζονται ευχαριστίες «στους συμπατριώτες μας Τ/κ για την συμπαράσταση και για τις επίμονες προσπάθειες τους».

Άγιος Γεώργιος ο Εξορινός

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι μια από τις 365 εκκλησίες (σήμερα ερείπια) που κτίστηκαν στην παλιά Αμμόχωστο επί Φραγκοκρατίας. Όταν η πόλη καταλήφθηκε από την Τουρκία, ο ναός μετατράπηκε σε σταύλο ζώων, μέχρι το 1905. Τη χρονιά αυτή, ο μακαρίτης Μιχαλάκης Λοϊζίδης, από τους πρώτους ναυτιλιακούς πράκτορες του Βαρωσιού, εξασφάλισε άδεια από τον Άγγλο διοικητή να καθαρίσει την εκκλησία, πράγμα που επέτυχε με τη βοήθεια αρκετών Τούρκων με τους οποίους διατηρούσε καλές σχέσεις. Μάλιστα, ο τότε γνωστός στους Βαρωσιώτες χαμάλπασιης (εργολάβος του λιμανιού) Κιαμιλής, προμήθευσε θαυμάσιο ξύλο για πόρτες και παράθυρα, χωρίς να πάρει χρήματα! Έτσι άρχισε να λειτουργεί ο Άγιος Εξορινός με πρόεδρο της Επιτροπείας τον προαναφερθέντα Μιχαλάκη Λοϊζίδη και με ιερέα δανεικό από το χωριό Κοντέα.

Επειδή η εκκλησία αρχικά ανήκε στους Νεστοριανούς (την έκτισε ο έμπορος Λάχας τον Μεσαίωνα), έπρεπε να μυρωθεί για να γίνει Ορθόδοξη. Γι’ αυτό ήλθε με άμαξα (πού αυτοκίνητα τότε) ο αρχιεπίσκοπος Κύριλλος, ο λεγόμενος Κυριλλάτσος, και ετέλεσε τα εγκαίνια του ναού. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ήλθε στο Βαρώσι με άλλους πρόσφυγες ο ιερέας Παπά-Μανέας ο οποίος και διορίστηκε εφημέριος της ενορίας Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Λέγω ενορίας, διότι ήδη υπήρχαν πολλοί Ελληνοκύπριοι που κατοικούσαν στην παλιά Αμμόχωστο, με ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και μουχτάρη (κοινοτάρχη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου