Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ – ΣΚΗΤΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Σκαρφαλωμένη στους κατάφυτους πρόποδες των Πιερίων, με θέα τον μαγευτικό Αλιάκμονα, ξεπροβάλλει η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου Ημαθίας ή αλλιώς «Σκήτη Βέροιας» όπως είναι γνωστότερη, 15 περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης.
Η Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου δίπλα στον Αλιάκμονα
Από τα ιστορικότερα μοναστικά κέντρα του Μακεδονικού χώρου, υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο αιώνα, ενώ σαν Ιερά Μονή λειτούργησε τον 14ο αιώνα.
Είχε ιδιαίτερη αίγλη και ασκήτεψαν ή πέρασαν από εδώ μεγάλοι Άγιοι της Ορθοδοξίας μας, όπως οι Γρηγόριος Παλαμάς, Διονύσιος ο εν Ολύμπω, Θεωνάς, Κοσμάς ο Αιτωλός, Αθανάσιος Πάριος, Όσιος Αντώνιος (πολιούχος Βέροιας) και Όσιος Θεοφάνης (πολιούχος Νάουσας). 
Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε είναι το παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο βράχο. Ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1835, ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια και έχει σήμερα 5 μοναχούς. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος. 

Φυλάσσονται πολλά ιερά λείψανα αγίων όπως του Ιωάννου Προδρόμου (φάλαγγα από τα δάκτυλα της χειρός του), Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Χαραλάμπους, Τρύφωνος, Βαρβάρας, Κοσμά και Δαμιανού, Νικολάου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αρτεμίου, Λουκά του αποστόλου κ.α.

Ο Άγιος Κλήμης, επίσκοπος Αχρίδος (27/8), υπήρξε θρέμμα της μονής, η δε κάρα του θησαυρίζεται εδώ από τον 12ο αιώνα, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου του αγίου και μυροβλύζει.

Στο τέλος της γέφυρας του Αλιάκμονα, προς την μεριά των Πιερίων, η Σκήτη έχει και ένα μικρό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.
Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (του Τιμίου Προδρόμου) και την Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων εορτάζει όλους τους αγίους που εγκαταβίωσαν στη μονή.

Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από το δρόμο της Βέροιας με κατεύθυνση προς τη Βεργίνα. Μετά το φράγμα του Αλιάκμονα, ο επισκέπτης στρίβει δεξιά, πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό και μετά τα δυο τούνελ αριστερά πάνω.

Η Σκήτη είναι επισκέψιμη κάθε Δευτέρα καί Παρασκευή μετά τις 17:00 και τις υπόλοιπες μέρες από το πρωί μέχρι τις 14:00 και από τις 17:00 μέχρι τις 21:30 (Εξομολόγηση γίνεται κάθε Πέμπτη).

Τηλέφωνο: (+30) 2331772796 (Ώρες επικοινωνίας καθημερινά 12:00 εως 14:00, εκτός Κυριακής)
Email: porfyrios@aprosver.gr
Πηγή Φωτο: 
1) Π. Μεράκος, 
2) Ιστοσελίδα μονής www.aprosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου