Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η πρόνοια του Θεού έστειλε τον Άγιο Κοσμά στην πιο κρίσιμη περίοδο για το Έθνος μας

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στο Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας το 1714. Από μικρή ηλικία είχε αγάπη για τον Θεό και έτσι αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο άγιο θέλημα Του αποφασίζοντας να μονάσει. 
Η πρόνοια του Θεού τον έφερε στο Περιβόλι της Παναγιάς στο Άγιο Όρος στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου και πήρε το όνομα Κοσμάς. Τον χρόνο της μοναχικής του ζωής δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο και εντρύφησε χάριτι Θεού στα βάθη της πνευματικής ζωής καρποφορώντας θεολογική αλλά και θύραθεν γνώση.

Όμως μάτωνε η καρδία του από τις κακουχίες και τα δεινά που μάστιζαν την Πατρίδα μας υπό τον ζυγό των Οθωμανών Τούρκων. Η συνείδησή του εξεγειρόταν αναλογιζόμενος ότι κινδύνευαν οι Έλληνες από αφελληνισμό αλλά και εξισλαμισμό ασκώντας κάθε λογής βία οι Τούρκοι και δυστυχώς επιδεινώνονταν η κατάσταση διότι επικρατούσε στην ελληνική επικράτεια και στους σκλαβωμένους γενικευμένη αμάθεια, απομακρύνοντας τους από τις πατροπαράδοτες ρίζες τους πίστεως και πατρίδος και ίσως να ήταν θέμα χρόνου η εξαφάνιση του γένους των Ρωμιών. 

Σε ηλικία 45 ετών αφήνει το Άγιο Όρος παρακινούμενος από τους ανωτέρους προβληματισμούς του και με την άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Σεραφείμ του Β΄ διορίζεται ιεροκήρυκας και επί 20 έτη περίπου περιόδευσε ολόκληρη την ελληνική γη από Δωδεκάνησα μέχρι την Βόρειο Ήπειρο. Όπου πήγαινε έστηνε ένα μεγάλο Σταυρό και το κήρυγμα του με ζήλο προφητικό άναβε ξανά την φλόγα για τον Χριστό και την Ορθόδοξη Εκκλησία ευαγγελιζόμενος τον χειμαζόμενο λαό του Θεού. Μέριμνά του επίσης και η μεταλαμπάδευση της γνώσης των ελληνικών γραμμάτων και έτσι πλήθος φανερών αλλά και κρυφών σχολείων ιδρύθηκαν χάρη σ Αυτόν.

Μιλούσε για την Ορθοδοξία διότι παραμόνευε ο κίνδυνος του εξισλαμισμού όπως προείπαμε αλλά και ο πιο ύπουλος από τα διδάγματα των Παπικών , Προτεσταντών αλλά και των άθεων φιλοσόφων της εποχής, που οι εχθροί της Πατρίδος με πολλή επιμέλεια είχαν φροντίσει να διαδοθούν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και δηλητηρίαζε τις ψυχές των σκλαβωμένων με ανευλάβεια ασέβεια και απιστία για κάθε τι ιερό και άγιο. Ευτυχώς που η πρόνοια του Θεού τον έστειλε την στην πιο κρίσιμη περίοδο για το Έθνος μας.

Μιλούσε για την Ελλάδα. Παρακινούσε τον πληθυσμό να ιδρύσει σχολεία να μαθαίνει ελληνικά αλλά και να μιλά ανόθευτα την ελληνική γλώσσα, διότι έτσι θα μπορούσε να προσεγγίζει χωρίς δυσκολία το Ευαγγέλιο και τα ιερά γράμματα που μας κληροδότησαν οι Άγιοι Πατέρες αλλά ακόμα και ότι χρήσιμο και ωφέλιμο από την αρχαία Ελλάδα. Δεν νοείτε θρησκευτική αλλά και εθνική συνείδηση χωρίς αναφορά στις πατροπαράδοτα διδάγματα από έρχονται από τα βάθη των αιώνων για να μπορούμε να έχουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Η καρποφορία του έργου του μεγάλη. Ικανός αριθμός Νεομαρτύρων αλλά και Εθνομαρτύρων υπήρξαν μαθητές του. Επίσης το κήρυγμα του ήταν αυτό που εμψύχωσε κυρίως για την μεγάλη εθνεγερσία του 1821. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι προφητείες του κρατούν μέσα μας σήμερα άσβεστη την ελπίδα για λύτρωση των λεγόμενων αλησμόνητων πατρίδων.

Πάντα υπήρξε αταλάντευτος και ακλόνητος στην πίστη του και κυρίως αυτό που τον χαρακτήριζε είναι ότι έπραττε αυτά που δίδασκε και δεν φοβόταν τίποτα και κανένα παρά μόνο τον Θεό όπως οι Προφήτες του Παλαιάς Διαθήκης. Έτσι παρέδωσε την αγία ψυχή του μαρτυρικά στις 24 Αυγούστου 1779 ημέρα Σάββατο κρεμασμένος σε δένδρο στον ποταμό Άψο. Ένας ευσεβής Ιερέας βρήκε το άγιο σώμα του και το ενταφίασε στον νάρθηκα της Εκκλησίας της Θεοτόκου στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου