Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η εικόνα λειψανοθήκη του πρίκηπα Ιβάν Χβοροστίνιν

Ο Βσέβολοντ Α΄ του Κιέβου (1030-1093), μεγάλος πρίγκιπας του Κιέβου από τον οίκο των Ρουρικιδών, παντρεύτηκε την Αναστασία Μονομαχίνα, κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου από 
τον προηγούμενό του γάμο με κάποια από τον οίκο των Σκληρών και από την οποία πήρε το όνομα μονομάχος. Ο γιος του, ο σπουδαιότερος ηγεμόνας της Κιεβικής Ρωσίας, Βλαντιμίρ Β' βαπτίσθηκε Βασίλειος και κράτησε το επώνυμο της μητέρας του, μια και αυτή ήταν από επιφανές γένος.

Η εποχή του ήταν για το Κίεβο χρυσή περίοδος. Τότε ήρθε από την Κωνσταντινούπολη η εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ και το στέμμα του Βλαντιμίρ Μονομάχου, και τα δύο πολύτιμα κειμήλια. Ανάμεσα στα βυζαντινά αυτοκρατορικά δώρα που έλαβε από τον παππού του, Κωνσταντίνο Θ´ τον Μονομάχο, ήταν και ένας επιστήθιος σταυρός φτιαγμένος από Τίμιο Ξύλο. 
Το Τίμιο Ξύλο, δώρο του Βυζ. Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Μονομάχου
στον εγγονὀ του Βλαδίμηρο Μονομάχο, ηγεμόνα της Κιεβικής Ρωσίας.
Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, αυτός ο σταυρός από Τίμιο Ξύλο χρησιμοποιούνταν στην τελετή στέψης των Ρώσων Τσάρων, αγγίζοντας τον αυχένα τους, από την εποχή του Ιβάν (Ιωάννη) Δ΄ της Ρωσίας, γνωστότερου με το προσωνύμιο Τρομερός, μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου