Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Εορτή Ευδοκίμου του δικαίου (31 Ιουλίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Ιωσήφ από την Αριμαθαίας, που, μαζί με το Νικόδημο, ενταφίασαν το σώμα του Ιησού Χριστού. Επίσης, σήμερα εορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του αγίου αποστόλου Φιλίππου, δηλαδή τη μεταφορά τους από την Ιεράπολη της Φρυγίας στο χωριό Άρσος και την κατάθεσή τους στο ναό που φέρει το όνομά του.

Ακόμη, γιορτάζουμε τα προεόρτια της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Σαρακηνούς κατά το δωδέκατο αιώνα, περιφερόταν, κατά την 1η Αυγούστου, σε όλες τις ενορίες της Πόλης , για να ευλογηθούν και να αντλήσουν δύναμη οι πιστοί, ενόψει και της νηστείας του δεκαπενταύγουστου.

Τιμούμε, τέλος, τη μνήμη του αγίου Ευδοκίμου του δικαίου, που καταγόταν από την Καππαδοκία και έζησε κατά τον 9ο αιώνα μ. Χ.
Έχοντας λάβει χριστιανική ανατροφή από τους γονείς του Βασίλειο και Ευδοκία, ο άγιος ήταν υπόδειγμα αρετής από την παιδική του ηλικία.

Άσκησε στο μέγιστο βαθμό τη φιλανθρωπία και ήταν πάντοτε δίκαιος και ταπεινός, γεγονός που εκτιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, που τον τίμησε με το αξίωμα του στρατοπεδάρχη όλης της Καππαδοκίας.

Ο Ευδόκιμος αναχώρησε από τα εγκόσμια σε ηλικία μόλις 33 χρόνων, καταλείποντας, παρά το σύντομο του βίου του, παράδειγμα εγκράτειας, ελεημοσύνης, ταπεινοφροσύνης και δικαιοσύνης, καθώς και ακράδαντης πίστης στον Τριαδικό Θεό. 

Να αναφέρουμε ότι εορτάζεται ο Απόστολος Φίλιππος στο Άρσος και το Όμοδος, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Αγίου. Ακόμη, απόψε τελείται Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στον Πεδουλά και την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού στην Ανώγυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου