Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μνήμη του αγίου μάρτυρος Καλλινίκου (29 Ιουλίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Καλλινίκου, που καταγόταν από την Κιλικία και διακρινόταν για την ευφράδεια και το ζήλο με τον οποίο διέδιδε το ιερό Ευαγγέλιο.
Κάποτε που δίδασκε τη χριστιανική πίστη στην Αίγυπτο, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα Σακέρδωνα. Εκείνος, αρχικά με δελεαστικά λόγια και ύστερα με φοβέρες και βασανιστήρια, προσπάθησε να τον πείσει ότι αληθινοί Θεοί ήταν μόνο αυτοί της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Τελικά ο Καλλίνικος ρίχτηκε στη φωτιά, όπου και παρέδωσε το πνεύμα.

Επίσης, τιμούμε, τη μνήμη της αγίας Θεοδότης και των τριών υιών της, που αναδείχθηκαν παράδειγμα αγίας οικογένειας και έγιναν υποδείγματα ηρωισμού και ακλόνητης πίστης.

Η αγία Θεοδότη, που καταγόταν από τη Νίκαια, έζησε κατά τους χρόνους της εικονομαχίας και πέρασε μια ζωή δύσκολη, αφού είχε χάσει το σύζυγό της και απέμεινε απροστάτευτη χήρα με τρία ορφανά αγόρια. Ανέθρεψε τα παιδιά της με χριστιανική παιδεία και τα δίδαξε να σέβονται και να είναι αφοσιωμένα στην ορθόδοξη παράδοση, κάτι που για την εποχή εκείνη του πολέμου κατά των ιερών εικόνων, ήταν δύσκολο και επικίνδυνο.

Τόσο η ίδια, όσο και οι τρεις γιοι της αγωνίστηκαν με σθένος κατά των εικονομάχων, κάτι που είχε ως συνέπεια να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο μαρτύριο. Με την αγωνιστικότητα και σταθερότητα στο ορθόδοξο φρόνημα απέκτησαν τους στεφάνους της βασιλείας του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου